Свет

Бајденове гласаче више мотивише нетрпељивост према Трампу, него подршка актуелном председнику

Дводневна анкета показала је да су Бајден и Трамп готово изједначени по подршци
Бајденове гласаче више мотивише нетрпељивост према Трампу, него подршка актуелном председникуGetty © Win McNamee / Staff

Американци који би гласали за актуелног председника САД Џозефа Бајдена на изборима 2024. године више су мотивисани жељом да спрече повратак Доналда Трампа у Белу кућу, него што подржавају актуелног председника, показала је нова анкета Ројтерса и Ипсоса.

Дводневна анкета показала је да су Бајден и Трамп готово изједначени по подршци - демократу подржава 49 одсто испитаника, а републиканаца 51 одсто, преноси Ројтерс.

Бајденове присталице су склоне томе да кажу да би гласали за Бајдена само да би спречили Трампа да победи, што је могући показатељ да нису одушевљени Бајденом, али и да постоји дубок презир према Трампу међу многим демократама.

Око 50 одсто Бајденових присталица у анкети је описало свој глас као глас "против Доналда Трампа и његове политике", у поређењу са 38 одсто испитаника који су рекли да ће гласати "да подрже Џоа Бајдена и његову политику".

Међу Трамповим присталицама, 40 одсто је рекло да ће гласати против Бајдена, а 42 одсто је рекло да би гласало за Трампа да подржи републиканца и његову политику.

image