Свет

Радници у срушеном тунелу заробљени већ седми дан: Бушилица се покварила, спасавање слабо напредује

Рашчишћено је само 24 метра срушеног тунела
Радници у срушеном тунелу заробљени већ седми дан: Бушилица се покварила, спасавање слабо напредује© Tanjug/AP Photo

Операција спасавања 40 радника заглављених у делимично срушеном тунелу Силкијара у индијском округу Утараканд обустављена је јуче када се покварила америчка машина са сврдлом која је требало да пробуши отвор кроз који би радници изашли.

Нова машина за бушење високих перформанси превезена је ваздушним путем из Индора у Мадја Прадешу и стигла је на лице места, рекао је за Ројтерс Аншу Малик Халко, директор државне корпорације за развој аутопутева и инфраструктуре (НХИДЦ).

"Прво ћемо извадити угашену машину која је унутра, а затим поставити нову. Ово ће потрајати и не могу да коментаришем временски оквир. То је деликатна и ризична операција", рекао је Халко.

Власти нису саопштиле шта је узрок урушавања тунела дужине 4,5 километара, али је регион склон клизиштима, земљотресима и поплавама.

Педесет до шездесет радника било је у ноћној смени у тренутку колапса, а они близу излаза успели су да изађу из тунела који се налази на националном аутопуту који је део ходочасничке руте Чар Дхам Хинду.

Радови су обустављени у петак након што се чуо "пуцкетање великих размера" док су спасиоци покушавали да поново покрену машину за бушење.

Око 100 радника тунела окупило данас испред тунела тражећи бржи напредак у ослобађању заробљених.

Вишну Саху, радник који предводи протест, каже да спасилачки тим радницима не говори како спасавање напредује.

"Желимо да највиши људи компаније дођу овде", рекао је Саху.

До сада су, након седмодневних покушаја да ослободе раднике, спасилачке екипе успеле да уклоне само 24 метра рушевина из урушеног тунела.

У селу Силкијара, мештани покушавају да умире локално божанство, не би ли добили и небеску подршку за операцију спасавања која је у току.

На главном улазу у тунел изграђен је и мали храм у коме се моле за заробљене раднике.

image