Свет

Немачка анализа: Ово је трка с временом, Русија ће за шест година моћи да нападне НАТО

Брзина је од суштинског значаја како би се Алијанса припремила за потенцијални руски удар
Немачка анализа: Ово је трка с временом, Русија ће за шест година моћи да нападне НАТО© Tim Ireland/Getty Images

Русији је потребно само шест до највише десет година да припреми своје снаге како би напала НАТО, показује нова студија коју су урадили Кристијан Молинг и Торбен Шуц из Центра за безбедност и одбрану у Берлину. Алијанса тако има само пет до девет година "форе" да би се наоружала довољно да би одбила потенцијални руски удар.

Напад Москве на територију овог војног блока, више се, кажу, не може искључити, и "више није питање морају ли НАТО и Немачка да буду спремни за напад, већ: до када".

"Чак и после готово две године рата у Украјини, руска војна способност је већа него што тренутни утисак одаје", наводе аутори анализе "Спречавање следећег рата", додајући да су Немачка и НАТО у трци са временом да своје конвенционалне оружане снаге унапреде како би им потенцијал одвраћања био јачи од руског потенцијала да нападне, на пример НАТО државе Литванију, Летонију и Естонију.

Према студији, Кремљ уз текућу производњу оружја брзо може да обнови своје копнене снаге, и то на такав начин да њихова борбена моћ превазиђе тренутни потенцијал НАТО-а за одвраћање од конвенционалног рата у Европи.

Уколико Кремљ своју војску оспособи после само шест година, за НАТО ће бити готово немогуће да сустигне Русију, указује "Њузвик".

"Руске копнене снаге претрпеле су највеће губитке у људству и опреми, и њихова реконструкција ће бити најтежа. Али, иако је ваздухопловство такође губило обучено особље, њихови губици у материјалном смислу су релативно мали.

Обе ове службе су, такође показале прилагодљивост. Руска морнарица је претрпела губитке у Црноморској флоти, али њена Балтичка, Пацифичка и Северна флота и даље су спремне за употребу. И стратешке ракетне снаге и сајбер и свемирске снаге су им највероватније остале углавном нетакнуте", анализирају немачки аутори руске потенцијале, додајући да ће војници који су преживели украјинско ратиште, бити драгоцени за реконструисане руске снаге.

"Будући команданти руских батаљона и бригада биће искуснији од нас. Научили су како да се боре кроз бол, крв и патњу", рекао је раније за "Њузвик" командант Прве естонске бригаде Андрус Мерило.

У међувремену, санкције нису успеле да уруше руску економију.

"Русија користи приходе од извоза нафте и гаса како би трансформисала своју индустрију оружја у ратну индустрију. Појачала је производњу у неким сегментима и задржала важне раднике у производњи. Истовремено, успела је да заобиђе западне санкције на компоненте које се сматрају кључним за рат, попут, микрочипова или кугличних лежајева и сировина. Поред тога, Русија увози оружје и муницију из савезничких држава као што су Иран и Северна Кореја", истиче студија коју је објавило Немачко друштво за спољну политику.

НАТО, тврде берлински аутори, мора да заврши сопствено репозиционирање снага најмање годину дана пре него што Русија, по завршетку сукоба у Украјини, достигне обновљену ратну способност. То би, додају они, Кремљу пружило шансу да "на време препозна да се руски прозор могућности за успешан напад на НАТО није отворио".

Брзина је од суштинске важности, тврди се у извештају.

"Ако земље НАТО-а своје системе или трупе распореде непосредно пре него што Русија постигне реконструкцију, то неће утицати на Кремљ. Русија би онда потценила борбену готовост НАТО-а и могла би да дође у искушење да започне рат", упозоравају аналитичари.

Извештај сугерише да је "противотров" дугорочно планирање.

"Ако се претпостави да НАТО има још деценију док не буде у стању да одврати Русију, потребни напори постају лакше сварљиви у политичком смислу. Терет јавних буџета је распоређен на мандате неколико влада. Изградња структура снага и набавке могу се наставити како је планирано. Индустрија може одржати своје производне планове. Земље НАТО-а би такође имале више времена да изграде своју укупну одбрану", указује студија.

Они НАТО-у саветују да "добије на времену" залагањем за украјинску победу и "максималну руску војну деградацију" истовремено интегришући Украјину у одбрамбене структуре и индустрије Европске уније и НАТО-а.

image