Русија

Руско Министарство одбране: Запад провоцира трку у наоружању у азијско-пацифичком региону

Покушаји једног броја земаља да формирају војне блокове у азијско-пацифичком региону уништавају постојећи ефикасан систем безбедности у региону
Руско Министарство одбране: Запад провоцира трку у наоружању у азијско-пацифичком региону© Woohae Cho/Getty Images

Северноатлантска алијанса активно покушава да распореди своје снаге и инфраструктуру у азијско-пацифичком региону, а пет земаља чланица НАТО-а изазивају трку у наоружању, изјавио је заменик руског министра одбране Александар Фомин.

"У последње време било је активних покушаја да се војни потенцијал НАТО-а распореди у азијско-пацифичком региону. Под изговором 'недељивости безбедности евроатлантског и индопацифичког региона', западне земље, у ствари, распоређују ту своје снаге и инфраструктуру. Активности Велике Британије, Француске, Немачке, Холандије и Италије, чланица НАТО, воде ка милитаризацији региона и изазивају трку у наоружању", казао је  Фомин.

Према његовим речима, покушаји једног броја земаља да формирају војне блокове у азијско-пацифичком региону уништавају постојећи ефикасан систем безбедности у региону.

"Те земље у том региону проширују присуство поморских и ваздухопловних снага, повећавају регуларност и обим мултилатералних војних вежби. Током маневара се разрађују сценарији одвраћања и противдејства. Истовремено, нема реалних војних претњи за безбедност тих европских држава", указао је.

Фомин је нагласио да "војно-биолошке активности Сједињених Држава узимају маха, у оквиру којих је распоређена читава мрежа лабораторија у низу земаља азијско-пацифичког региона".

"Сличне америчке лабораторије у Украјини функционисале су уз помоћ оних европских држава, које данас теже да се придруже механизмима АСЕАН плус. Примећујемо покушаје Вашингтона и његових савезника да искористе питања климатских промена и ванредних ситуација за спровођење такозваних хуманитарних интервенција", закључио је Фомин.

image
VV inauguration
banner