Свет

Столтенберг: НАТО појачао своје присуство на Балтику

Ситуација у зони сукоба у Украјини је тешка, настављају се интензивне борбе, рекао је генерални секретар НАТО-а
Столтенберг: НАТО појачао своје присуство на Балтику© Sean Gallup/Getty Images

НАТО је након инцидената на гасоводима "Северни ток" и "Балтиконектор" појачао заштиту инфраструктуре, као и присуство у Балтичком и Северном мору, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

"После инцидената, прво на 'Северном току', а сада и на 'Балтиконектору', значајно смо напредовали у патролама на мору, ваздуху и ојачали наше присуство у Балтичком и Северном мору", казао је Столтенберг пред почетак заједничког састанка у Бриселу са шефовима министарстава одбране ЕУ.

Он је указао да је НАТО тренутно у процесу успостављања поморског командног центра у Великој Британији, ради јачања заштите критичне и подморске инфраструктуре.

Столтенберг је додао да је ове године, на иницијативу НАТО-а и Европске комисије, формирана и радна група за заштиту инфраструктуре.

Ситуација у Украјини тешка

Столтенберг је додао да је ситуација у зони сукоба у Украјини тешка и да се настављају интензивне борбе.

"Ситуација на ратишту је тешка, стога је још важније да нашу помоћ учинимо одрживијом и да је повећамо", прецизирао је.

Он је поновио да "Русија не сме да победи, а да Украјина мора да одржи своју независност", као и да је у интересу западних земаља да подрже Кијев. 

Како је истакао, Украјина мора сама да одлучи који су услови прихватљиви за преговоре и, што је још важније, који ће услови бити прихватљиви за споразум, а да је одговорност савезника у НАТО-у да подрже Украјину.

Коментаришући изјаве европских лидера, да ЕУ неће моћи да испуни своје обећање да ће Украјини обезбедити милион граната у року од годину дана, Столтенберг је позвао земље ЕУ да "интензивно улажу у војну индустрију".

image