Свет

Италија: Крај историјског суђења мафији, изречене казне до 30 година затвора

Више од 330 мафијаша и њихових сарадника били су оптужени за изнуде, трговину дрогом и крађе, у суђењу које је трајало готово три године
Италија: Крај историјског суђења мафији, изречене казне до 30 година затвора© TANJUG/AP Photo/Valeria Ferraro

Италијански суд изрекао је вишегодишње затворске казне на крају једног од највећих суђења италијанској мафији, усмерених на злочине криминалне групе Ндрангета из Калабрије.

Више од 330 мафијаша и њихових сарадника били су оптужени за изнуде, трговину дрогом и крађе, у суђењу које је трајало готово три године, а више од 100 њих је ослобођено оптужби, пренела је АНСА. Судијама је било потребно сат и 40 минута само да прочитају пресуду.

Најтеже казне од по 30 година затвора добили су двојица локалних вођа калабријске мафије, Саверио Рационале и Доменико Бонавота. Међу осуђенима је и адвокат и бивши политичар из партије Форца Италија, Ђанкарло Пители, који је осуђен на 11 година затвора због сарадње са мафијом и преношења информација. Осуђен је и бивши шеф локалне полиције Ђорђо Назели на две године и шест месеци.

Судије су изрекле мање казне него што је тужилаштво тражило у великом броју случајева, а више од 100 осумњичених је ослобођено оптужби. На данашње првостепене пресуде жалбу могу да уложе и одбрана и тужилаштво.

Тужиоци сматрају да је Ндрангета најмоћнија мафијашка група у Италији и да је надмашила Коза Ностру са Сицилије. 

image