Свет

Није првоаприлска шала: После 31. марта 2024. помоћ Канаде Украјини драстично мања

Док ће у текућој фискалној години Канада највероватније потрошити 816 милиона долара на финансирање Кијева, та бројка ће наредне године износити 318 милиона
Није првоаприлска шала: После 31. марта 2024. помоћ Канаде Украјини драстично мањаwww.globallookpress.com © Adrian Wyld/Keystone Press Agency

Док укупна вредност канадске помоћи за Украјину у текућој фискалној години може достићи 816 милиона долара, у наредном обрачунском периоду помоћ ће износити мање од половине ове суме, указује се у новом извештају канадске владе. 

Канадске власти фискалну годину обрачунавају од 1. априла до 31. марта наредне године.

Како се наводи у јесењем економском извештају који је поднела министарка финансија Кристија Фирленд, очекује се да ће Канада на помагање Украјине у наредној фискалној години потрошити 318 милиона, а у 2025-2026. фискалној години 197 милиона долара.

Новац издвојен за помагање Кијева у наредним годинама у великој мери се односи на своте које је премијер Џастин Трудо обећао украјинском председнику Владимиру Зеленском за додатна оклопна возила у септембру, преноси Си-Би-Ес.

Канада и Украјина преговарају о дугорочном безбедносном аранжману, што је у склопу обећања земаља Г7 које је Кијев ове године добио уместо чланства у НАТО-у, али је нејасно да ли ће бити додатног дугорочног финансирања након што овај споразум буде закључен, истиче канадски сервис.

image