Свет

Украјина запленила имовину посланика Раде који је објавио снимак о Бајдену

Александар Дубински, иначе, бивши новинар, а сада посланик Раде нашао се на мети власти након што је 2020. био један од оних који су објавили снимак на којем се чује како садашњи председник САД Џозеф Бајден током 2015. и 2016. године захтева од украјинског руководства смену једног од тужилаца који је покренуо истрагу против компаније у којој је радио Хантер Бајден
Украјина запленила имовину посланика Раде који је објавио снимак о Бајденуwww.globallookpress.com © Raul Moreno

Печерски суд Кијева данас је наредио заплену имовине посланика Раде Александра Дубинског осумњиченог за државну издају. 

Према званичним информацијама, заплена имовине се врши због неплаћања пореза. Заплењено је више од 20 некретнина, 17 аутомобила, укључујући и "мерцедес", "порше", "масерати", а највећи део ове имовине, како пише ТАСС, води се на мајку и жену посланика. Сајт "украина.ру" пише и да је истрагом утврђено да вредност њихове имовине знатно превазилази обим њихових прихода. 

Истрагу спроводи Државни истражни биро Украјине. 

Ипак, интересантно је да је хајка на Дубинског почела због догађаја из 2020. године, због којих га је Украјина 13. новембра ове године оптужила за издају и извршила претрес његовог дома. Ови догађаји повезани су са америчким председником Џозефом Бајденом и његовим сином Хантером Бајденом и аудио снимцима који датирају још из 2015. и 2016. године.

Како пише портал РБК, украјинска служба безбедности тврди да је он организовао догађаје на којима су се шириле неистине везане за наводно мешање Украјине у америчке председничке изборе 2020. године. 

Кијев тврди да је Дубински заједно са још неким лицима, по наредби Русије, извршавао задатке који су имали за циљ "дискредитацију имиџа Украјине на међународној сцени" како би се погоршали односи Кијева и Вашингтона и отежало приступање Украјине у ЕУ и НАТО.

Због свега тога Дубински се од 14. новембра налази у истражном притвору.

Вашингтон је из истог разлога раније санкционисао Дубинског и његове сараднике наводећи да су заправо они покушали да се умешају у изборни процес у САД.

Као један од доказа за то наводе се аудио снимци, који је објавио један од сарадника Дубинског, Андреј Деркач, иначе, бивши народни посланик Украјине.

На снимцима се чује како садашњи председник САД Џозеф Бајден, који је у тренутку објављивања снимака био кандидат на председничким изборима, захтева од тадашњег украјинског председника Петра Порошенка отпусти генералног тужиоца Украјине Виктора Шокина јер је покренуо кривични поступак против фирме "Бурисма", у којој је радио син америчког председника Хантер.

Хантер Бајден је тада био члан борда директора "Бурисме", компаније која се бави производњом гаса, а снимци датирају из 2015. и 2016. године.

ТАСС данас наводи да је то разлог због којег је против Дубинског покренута истрага.

Дубински је раније иначе био популаран телевизијски новинар телевизије "1+1".

Украјински медији тврде да је он у Ради пропагирао интересе бизнисмена и власника те телевизије Игора Коломојског. Коломојски се тренутно налази у затвору због финансијских махинација, а Русија га је уврстила у свој списак екстремиста и терориста.

На све ове оптужбе Дубински каже да су то покушаји председника Украјине Владимира Зеленског да га сломи, иако су прави издајници државе управо он, Зеленски, и његов сарадник Андреј Јермак, "што је доказано разним материјалима, новинарским истраживањима и догађајима", који су се десили од фебруара 2022. 

image