Свет

Раскол у Кијеву: Зеленски први пут признао да постоји сукоб са Залужним

Председник Украјине је упозорио да генерали, који се баве политиком, ризикују да изазову непослушност сопствених војника и да то угрожава јединство земље
Раскол у Кијеву: Зеленски први пут признао да постоји сукоб са Залужнимwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Председник Украјине Владимир Зеленски упозорио је војни врх земље да се не укључује у политику, јер тиме ризикује да изазове непослушност сопствених војника, а ово упозорење уследило je усред свађе са главнокомандујућим украјинских снага генералом Валеријем Залужним, преноси британски лист "Сан".

Залужни је претходно изјавио да је рат са Русијом у ћорсокаку, а да је пробој украјинских снага "слабо вероватан".

Зеленски је упозорио генерале да се држе даље од политике. На питање о односу са војним командантима, председник Украјине је казао да су генерали који су ушли у политику "направили грешку".

Председник Украјине је упозорио да генерали, уколико се укључе у политику, ризикују да изазову непослушност сопствених војника и да то угрожава јединство земље.

Такође, Зеленски је коментарисао понашање украјинских команданата који су се укључили у политику након 2014. године. 

"Разне политичке снаге гурају војску у политику. После 2014, свака политичка партија хтела je да има своје војнике, своје звезде рата".

Британски лист примећује да би Залужни сада могао да се укључи у политику и постане ривал Зеленском.

У поруци украјинским командантима, Зеленски је изјавио: "Ако војник одлучи да се бави политиком, то је његово право. Војник може да уђе у политику, али тада не може да се бави ратом."

"Ако водите рат", додао је, "имајући у виду да ћете се сутра бавити политиком и изборима, онда ћете се на линији фронта понашати као политичар а не као војник. Мислим да је то велика грешка."

Председник Украјине је такође изјавио: "Уз поштовање према генералу Залужном и свим командантима који су на бојном пољу, постоји апсолутно разумевање хијерархије, и то је то. Не може бити ни два, три, четири или пет."

"О томе се не може разговарати у време рата. То не води јединству земље", додао је Зеленски.

Генерал Залужни је недавно за "Економист" изјавио да су линије фронта достигле "застој" као у Првом светском рату, јер обе стране имају сличну технологију. Како је закључио Залужни: "Највероватније неће бити пробоја".

Зеленски му је потом одговорио: "У моралу нема застоја. Ми смо у нашој кући, Руси су на нашој земљи. Стога нема застоја."

Зеленски је недавно сменио једног од заменика генерала Залужног, задуженог за специјалне снаге.

Протеклих месеци у западним медијима све чешће се појављују информације о поделама у највишем руководству Украјине. Тамошњи извори тврде да је Зеленски нереалан у жељи да потисне Русије са свих територија на које Кијев полаже право.

Украјински председник је раније рекао новинарима да је од украјинских и савезничких обавештајних служби добио информације које упозоравају на "план дезинформација интерно познат као 'Мајдан 3'", чији је циљ да искористи поделе у друштву и подстакне побуну.

image