Свет

Оде још један: Зеленски сменио и заменика шефа Спољне обавештајне службе

Александар Тарасовски смењен је из непознатог разлога, а на функцији заменика шефа Спољне обавештајне службе налазио се од почетка руске Специјалне војне операције
Оде још један: Зеленски сменио и заменика шефа Спољне обавештајне службеwww.globallookpress.com © President Of Ukraine

Да се у украјинском врху нешто опасно комеша јасно је свима, а то потврђује и вест да је украјински председник Владимир Зеленски отпустио заменика шефа Спољне обавештајне службе Украјине Александра Тарасовског. 

Како преносе руски медији, разлог за отказ није наведен, али "Известија" подсећају да Кијев ради на борби против корупције како би се ускладио са захтевима који стоје пред потенцијалним чланицама ЕУ. 

За сада није познато ко ће попунити његово место. 

Украјински "Униан.нет" подсећа да се Тарасовски на позицији заменика шефа Спољне обавештајне службе налазио од јануара прошле године.

Пре тога, радио је на различитим функцијама у безбедносној служби Украјине, Државној служби за специјалне комуникације и заштиту информација Украјине и Спољној обавештајној служби Украјине. 

Ове године у септембру, Влада Украјине, подсетимо, сменила је чак шест заменика министра одбране и државног секретара тог министарства.

Почетком овог месеца, смењен је и Виктор Хоренко, командант специјалних снага Украјине, који се на тој функцији налазио од јула 2022.

Украјински медији раније су преносили и да Министарство одбране разматра нова отпуштања у Оружаним снагама. На листи коју су тада објавили украјински медији био је и поменути Тарасовски, који је смењен синоћ, а осим њега спомињали су се и Сергеј Најев и Татјана Осташченко. 

Ипак, МО Украјине демантовало је тада ове тврдње. 

image