Свет

Прославa поводом лансирања сателита: Право Пјонгјанга на самоодбрану

Свернокорејски премијер је поручио да ће сателит допринети да се њихова војска развије у најбољу армију на планети која може да удари цео свет
Прославa поводом лансирања сателита: Право Пјонгјанга на самоодбрану© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун изјавио је да је недавно лансирање извиђачког сателита – примена права Пјонгјанга на самоодбрану, и за то постигнуће одао признање научницима у чију је част организован пријем, пренели су државни медији.

Северна Кореја је потврдила да је лансирала свој први шпијунски сателит у орбиту, што је изазвало међународну осуду због кршења резолуција УН којима је овој земљи забрањено коришћење технологије применљиве на програме балистичких пројектила, пренео је Ројтерс.

Ким је посетио Државну агенцију за ваздухопловну технологију (НАТА) како би честитао научницима и техничарима, и том приликом рекао да је лансирање спроведено 21. новембра "потез који отвара очи" земљи која се суочава с "опасним и агресивним" потезима непријатељских снага, пренела је севернокорејска новинска агенција КЦНА.

Додао је да је поседовање извиђачког сателита пуноправна примена права на самоодбрану и да оружане снаге Северне Кореје неће "да попусте и да поклекну, чак ни на тренутак".

На пријему је премијер Ким Ток Хун рекао да ће сателит допринети да се севернокорејска војска развије у "најбољу армију на планети која поседује способност да удари цео свет".

На фотографијама државних медија види се да су прослави присуствовали чланови Кимове породице – ћерка је седела поред, заједно са Кимовом женом, његовом сестром, научницима и инжењерима.

Овонедељно лансирање сателита је трећи покушај Пјонгјанга током године, након два неуспеха, и уследило је после Кимовог путовања у Русију у септембру, током којег је руски председник Владимир Путин обећао да ће помоћи Северној Кореји у изградњи сателита.

Јужнокорејски званичници тврде да је последње лансирање изведено уз руску техничку помоћ, док су Русија и Северна Кореја негирале споразуме о оружју, али су договориле продубљивање сарадње.

image