Свет

Северна Кореја лансирала шпијунски сателит у орбиту

Јапанска влада издала је хитно упозорење за становнике јужне префектуре Окинава на могућу претњу од севернокорејског пројектила
Северна Кореја лансирала шпијунски сателит у орбиту© Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

Северна Кореја успешно је лансирала свој први шпијунски сателит у орбиту, саопштила је свемирска агенција ове земље, а пренео Ројтерс.

Свемирска агенција планира да лансира више шпијунских сателита у блиској будућности како би обезбедила сигурносни надзор изнад Јужне Кореје и других региона од интереса за Северну Кореју, известила је национална агенција КЦНА.

Северна Кореја испалила је пројектил, дан пре почетка периода у којем је најавила да ће лансирати ракету са свемирским шпијунским сателитом, известио је јапански систем за узбуњивање Ј-Алерт.

Јужнокорејска војска навела је да се верује да је ова ракета носила шпијунски сателит.

Јапанска влада издала је хитно упозорење за становнике јужне префектуре Окинава на могућу претњу од севернокорејског пројектила, преноси Ројтерс.

Северна Кореја обавестила је раније данас Јапан да планира да лансира ракету која носи свемирски сателит између 22. новембра и 1. децембра у правцу Жутог и Источног кинеског мора.

Пјонг Јангу је ово трећи покушај ове године да постави шпијунски сателит у орбиту.

Два претходна нису успела, а после последњег покушаја у августу, научници Северне Кореје су обећали да ће поновити лансирање у октобру.

Лансирање пројектила би било прво од када је севернокорејски лидер Ким Џонг-Ун у септембру посетио најсавременији свемирски лансирни центар у Русији, када је руски председник Владимир Путин обећао да ће помоћи Пјонгјангу у изградњи сателита.

Пјонгјанг је раније саопштио да планира да има више сателита за праћење акција америчких и јужнокорејских трупа.

image