Свет

Северна Кореја оптужила Блинкена: Заоштравате ситуацију на Корејском полуострву

Забринутост државног секретара САД због сарадње Русије и Северне Кореје је још један доказ да америчка администрација има патолошку антипатију према развоју односа независних суверених држава, наводе у Министарству спољних послова Северне Кореје
Северна Кореја оптужила Блинкена: Заоштравате ситуацију на Корејском полуострву© Hector Vivas/Getty Images

Изјаве америчког државног секретара Ентонија Блинкена о развоју односа Пјонгјанга и Москве су неодговорне, провокативне и погоршавају војно-политичке тензије на Корејском полуострву, као и у региону, саопштило је Министарство спољних послова Северне Кореје.

"Неодговорне и провокативне изјаве Ентонија Блинкена само погоршавају војне и политичке тензије на Корејском полуострву и у региону. Амерички државни секретар је током недавне посете Азији изразио неосновану забринутост због развоја равноправних и нормалних односа Северне Кореје и Руске Федерације", наводи се у саопштењу, преноси Корејска централна новинска агенција.

Како се истиче, то је још једном показало да "актуелна америчка администрација има патолошку антипатију према развоју односа независних суверених држава".

У министарству су додали да Блинкен треба више пажње да посвети "екстремним двоструким стандардима Савета безбедности УН" и да покаже искрено интересовање за забринутост међународне заједнице због "илегалне политике САД у области употребе нуклеарног оружја".

"Једини начин да се отклоне 'забринутости' САД око коришћења суверених права Пјонгјанга и корејско-руских односа је напуштање непријатељске политике и хладноратовског менталитета према двема државама – Северној Кореји и Русији, укидање политичких провокација, војних уцена и стратешког притиска на обе земље", нагласили су у министарству.

Додаје се да развој равноправних и обострано корисних односа Москве и Пјонгјанга игра кључну улогу у заштити мира и стабилности не само на Корејском полуострву и у региону, већ и на целој планети.

Током путовања у Јапан и Јужну Кореју, амерички државни секретар Ентони Блинкен је неколико пута истакао да су САД и њихови савезници забринути због војне сарадње Русије и Северне Кореје, оптуживши Пјонгјанг да снабдева Москву оружјем и муницијом.

image