Свет

Украјина приватизује мобилизацију: Потписани уговори с регрутним компанијама

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине верује да ће нови начин мобилизације убедити квалификоване Украјинце да не беже од регрутације, јер могу помоћи саборцима а да не учествују у борби
Украјина приватизује мобилизацију: Потписани уговори с регрутним компанијама© Tanjug/AP Photo/Hanna Arhirova

Како би одржала борбене капацитете након скоро две године сукоба с Русијом Украјина мора да прибегне новој пракси регрутације – ангажоваће приватне регрутне компаније не би ли боље искористила ново војно појачање, а то ће наводно гарантовати да будући регрути буду распоређени сходно својим способностима, а не тек тако бачени на фронт.

"Неки људи су уплашени, страхују од погибије, плаше се пуцања, али то не значи да не могу да буду укључени у друге активности. Сада имамо новог министра (Рустема Умерова) с новим приступом", изјавио је секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексиј Данилов "Гардијану".

Додао је да ће војска сарађивати с две највеће украјинске компаније за регрутацију како би означила људе са специфичним вештинама и убедила квалификоване Украјинце који желе да помогну војсци, а неће на фронт, да не беже од регрутације.

"Мобилизација ће постати флексибилнија, биће објављене нужне специјалности, па ће се људи добровољно јављати за конкретну позицију. На пример, потребни су заваривачи или механичари и тако даље", истакао је Данилов.

Секретар је уједно признао да постоји проблем регрутовања, али је оптужио Русе да увеличавају његове размере.

"Русија покушава да ово питање дигне на виши ниво, говорећи да немамо довољно војника, да имамо проблема с мобилизацијом. У животу увек има проблема, немојмо их прецењивати", рекао је он.

Извор у министарству одбране потврдио је да су потписани уговори с компанијама за регрутацију, али није дао више детаља.

Нови план мобилизације се утаначује а председник Украјине Владимир Зеленски га очекује до краја седмице.

image