Свет

Новац за наоружавање Украјине завршио у Пенсилванији, Аризони и Тексасу

Председник САД је недавно изјавио да оружје за Украјину значи посао за Американце, напомињући да је значајан део ових средстава намењен америчким компанијама
Новац за наоружавање Украјине завршио у Пенсилванији, Аризони и Тексасуwww.globallookpress.com © Chris Kleponis

Бајденова администрација покушава да у Конгресу обезбеди већу подршку међу републиканцима који су раније гласали против помоћи Кијеву, извештава Ројтерс.

Троје од осморо републиканских чланова Конгреса из Пенсилваније гласало је против наставка финансирања Украјине. Подаци, у које је ова агенција имала увид, показују да је ова држава добила 2,3 милијарде долара намењених за производњу оружја, што је више од било које друге државе.

У Тексасу је 18 од 25 републиканских представника САД гласало против помоћи Украјини. Тексас је добио 1,45 милијарди долара за производњу граната од 155 милиметара.

У Аризони, тројица од шесторо републиканских представника гласала су против помоћи, а ова држава добила је 2,2 милијарди долара.

Председник САД Џозеф Бајден је недавно изјавио да оружје за Украјину значи и "посао за Американце", напомињући да је значајан део ових средстава намењен америчким компанијама.

Бајден је конкретно поменуо ракетне системе "патриота", које производи компанија "Рајтеон" у Аризони, и артиљеријске гранате које се производе у 12 држава широм САД, наводећи Пенсилванију, Охајо и Тексас. Пенсилванија и Аризона су кључне државе у изборима за председника САД наредне године.

Последњих дана администрација је делила мапе у Конгресу на којима је приказана расподела инвестиција вредних 27 милијарди долара за "набавку муниције и тактичких возила".

Један део републиканаца се успротивио наставку слања помоћи Украјини зато што сматрају да новац, који припада пореским обвезницима, треба да се троши "код куће". Већина републиканаца и демократа у Конгресу и даље подржава помоћ влади у Кијеву.

Компаније у четири државе на мапи Бајденове администрације – Аризони, Пенсилванији, Арканзасу и Висконсину – примају средства у износу већем од милијарду долара. Још 18 милијарди долара је распоређено за производне погоне који се налазе у више од двадесет других држава.

Међутим, даља помоћ Украјини је под знаком питања. Председавајући Представничког дома Мајк Џонсон је представио предлог закона који се односи на Бајденов захтев за помоћ Израелу, одвајајући га од питања Украјине.

Пре новембарске паузе у Конгресу, Џонсон је изјавио да ће "Украјина доћи на ред у кратком року". Ипак, Џонсон је до сада неколико пута гласао против помоћи Украјини.

image