Свет

Шведска више неће удомљавати децу из Јужне Кореје: Сеул забранио усвајање преко приватних агенција

У Шведској је усвојено 4.916 деце из Јужне Кореје, док је тај број на Западу око 200.000, а део њих данас траже истину о свом пореклу тврдећи да су послати иностраним родитељима на основу фалсификованих докумената
Шведска више неће удомљавати децу из Јужне Кореје: Сеул забранио усвајање преко приватних агенцијаwww.globallookpress.com © © Wang Jingqiang

Највећа служба за усвајање деце у Шведској саопштила је да обуставља усвајања деце из Јужне Кореје, што због промене закона у овој азијској држави, што због тврдњи дела усвојених да су фалсификовани папири о њиховом пореклу, преноси АП.

Швеђани усвајају малишане из Јужне Кореје још од 1950. године, а сада је из једине агенције у земљи која обавља усвајања из азијске земље, "Адопшнсцентрума" саопштено да је тој пракси дошао крај.

Наиме, од 1980. године када се издвојила из владиног Националног одбора за здравље, "Адопшнсцентрум" је приватна агенција, а по новом закону који је усвојен у Јужној Кореји сва будућа усвајања мораће да иду преко државних органа и тела. 

Између 1970. и 2022. преко ове шведске агенције усвојено је 4.916 Јужнокорејанаца, а ове године обављено је пет усвојења, наводи се на њиховом сајту.

Приватна агенција за усвајање сада тражи помоћ шведске владе да буде посредник између њих и Јужне Кореје. Одлука у томе очекује се у фебруару.

Према новом закону који доноси Сеул, од државних органа се такође тражи да преузму извештаје и документацију о усвајањима преко приватних агенција, као и да траже податке о рођењу и решавају и друге захтеве у вези са ранијим усвајањима. Многи су, међутим, скептични да ће такво решење бити усвојено.

Како се подсећа, након Корејског рата 1953. године, шведски хуманитарци усвојили су ратну сирочад из ове земље и одвели их у Шведску. Већина усвојене деце из Јужне Кореје је послата у иностранство током седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, када је земљом управљала војна влада која је усвајања посматрала као начин да се продубе везе са демократским Западом, и у исто време смањи број гладних уста, наводи се у извештају америчке агенције.

Јужна Кореја основала је агенцију за усвајање која је активно тражила парове из иностранства заинтересоване да постану родитељи и тако послала на Запад, у "бели свет", више од 200.000 деце. Више од половине њих смештени су у САД. 

Сада стотине усвојеника из Јужне Кореје из Европе, САД и Аустралије захтева од Комисије за истину и помирење Јужне Кореје да истражи околности њиховог усвајања.

Они тврде да су њихова усвојења била заснована на фалсификованим документима како би се процес убрзао, као што је лажно регистровање да су напуштена сирочад, иако су имали живе сроднике који су могли да се брину о њима. 

Више европских земаља, међу којима је и Шведска, истражује околности међународних усвојења.

А у "Адопшнсцентруму" кажу да ће бити потребно две године да Јужна Кореја имплементира нови закон, а да за то време немају довољно информација које би им помогле да одлуче да ли да наставе свој бизнис у овој земљи или не. 

image