Свет

Коме смета митрополит који брине о 400 деце: Владика Лонгин и његова непрестана борба (ВИДЕО)

Намесник Черно-буковинске епархије Украјинске православне цркве је 2008. године добио титулу Хероја Украјине за усвајање више од 400 сирочади са сметњама у развоју
Коме смета митрополит који брине о 400 деце: Владика Лонгин и његова непрестана борба (ВИДЕО)© Принтскрин/Јутјуб

Владика Лонгин, световно Михаил Жар, саградио је јединствени дечји град у којем се враћају у живот деца са тешким урођеним обољењима, коју су родитељи оставили. Сам отац Лонгин је последњих година доживео три срчана удара, две операције срца, мождани удар и остао жив. Он зна зашто: права љубав чини чуда.

Митрополит Лонгин је намесник Черно-буковинске епархије Украјинске православне цркве, настојатељ Вазнесенског Банченског манастира, оснивач и директор сиротишта при манастиру у Молници. Усвојио је и збринуо више од 400 деце, углавном оне са здравственим проблемима. Одликован је звањем Хероја Украјине, а поносан је носилац многих световних и црквених награда. 

Сви у округу наводе да митрополит Лонгин, никада ни од кога не тражи помоћ, али у исто време његова деца су обезбеђена, имају све што им је потребно и више од тога, несебичну љубав. Наводи да се то "не може учинити без подршке Господње, као и многих добрих људи који живе у комшилуку".

"На пример, један бизнисмен је једном донео резервоар сунцокретовог уља, а љубазни комшија манастиру и уточишту је дао краву. Друга жена је дала цело своје имање, два хектара земље на којој сада узгајају кромпир за дечји град. Осим тога, манастирска земљишта имају повртњаке, њиве, воћњаке и салаш, па манастир и сиротиште имају довољно сопствених производа", казао је једном владика.

Међутим, његова борба је непрестана, и сваким даном све тежа.

Против њега је у мају покренут поступак због наводног изазивања међурелигијске мржње, зато што је на литургијама "омаловажавајуће говорио" о неканонској Православној цркви Украјине, да би у јулу доживео тежак мождани удар.

Недавно је Световазнесењски Банченски манастир окружила војска са аутоматима, а владика Лонгин их је позвао да пуцају у њега.

"Пуцајте ме, убијте ме! Моја деца гину на фронту, а ви хоћете да ме убијете овде", поручио је владика.

Наиме, украјинске снаге безбедности навеле су да желе да претресу православну цркву, говорећи свештеницима да се врше провере широм региона.

"Јавни непријатељи! Окружили сте нас као разбојници! Мучите нас већ две године. Зашто немамо право да живимо у својој земљи?!", поручио је огорчен митрополит Лонгин.

Владика је после навео да је манастир Банчен нападнут, да су их стотине војника са митраљезима, официри СБУ напали као разбојници, да су уплашили сву децу и опколили све што су имали.

"Ова држава не брине о нама, о нашој деци. Моја деца су на првој линији, десет синова је тамо, четворо су већ инвалиди. Нека цео свет зна како патимо и како нам је тешко да живимо у оваквом стању. Немамо никаква права, не штити нас Устав, ни закон. Шта су ови људи погрешили? Зашто немамо право да живимо у овој држави? То је наша земља. Молим све да се опамете", навео је.

Он је позвао вернике да остану верни канонској Украјинској православној цркви (УПЦ), напомињући да власти у Кијеву могу да га "затворе, али да не могу да ухапсе целу државу".

"Веома сам вам захвалан на љубави, на вери, на томе што сте прави хришћани наше православне цркве. Желимо мир и спокој. Молимо се за нашу земљу. Увек смо јој служили и служићемо, јер је то наша држава.  Могу да ме убију, могу да ме затворе,али не могу да хапсе целу Украјину. Останите увек верни Господу Богу и нашој канонској Православној Цркви", обратио се Митрополит окупљенима у судници након рочишта.

Румуни стали у одбрану владике

Упркос званичној подршци Букурешта кијевском режиму, јавност у Румунији је изузетно огорчена агресивним поступцима украјинских власти и њихове шизматичне "Православне цркве Украјине".

Прошле недеље је у амбасади Украјине у Букурешту, одржан митинг подршке митрополиту Лонгину, а и Румунска православна црква подржала је владику, изразивши уверење да је "национална компонента умешана у случај".

"Он је етнички Румун, а многи Румуни тамо бивају насилно украјинизовани због националистичке политике украјинске државе", навели су у цркви.

Румунски посланик Думитру-Виорел Фоча, после напада на манастир, позвао је да се северна Буковина врати под власт Букурешта, пошто се у Кијеву не поштује румунска мањина.

Лонгина је подржала и румунска сенаторка Дајана Сошоака, која је најзвучнији глас о угњетавању Румуна у Украјини.

image