Свет

Изненада преминула чланица парламента ЕУ: Истраживала скандал Урусле фон дер Лајен са вакцинама

Месецима се борила да добије информације о тајним уговорима ЕУ са "Фајзером" као и приступ Урсулиној СМС преписци са генералним директором лабораторије
Изненада преминула чланица парламента ЕУ: Истраживала скандал Урусле фон дер Лајен са вакцинамаwww.globallookpress.com © Dwi Anoraganingrum via www.imago/www.imago-images.de

Мишел Ривази , француска европосланица из групе "Зелени – Европски слободни савез", која је истраживала скандал у вези са Урсулом фон дер Лајен, умрла је изненада од срчаног удара у Бриселу пре посете Европском парламенту.

Припремала је опширан досије о скандалу у који је умешана шефица Европске комисије. Месецима се борила да добије информације о тајним уговорима ЕУ са "Фајзером" као и приступ Урсулиној СМС преписци са генералним директором лабораторије у вези са набавком вакцина против ковида 19.

Умрла је 29. новембра у 70. години, саопштила је њена канцеларија. Према речима њених рођака, Мишел се никада није жалила на срчане проблеме.

Послата је као ватрени борац за транспарентност у европским структурама моћи. Залагала се да уговори Европске комисије о набавци вакцина буду познати широј јавности.

Посланица ЕУ је своју каријеру у политици почела након нуклеарне катастрофе у Чернобиљу – основала је невладину организацију која се бавила анализом радиоактивности у животној средини. Позната је по томе што је критиковала декрет француског председника Емануела Макрона о масовној и универзалној вакцинацији.

image