Свет

Украјинске муке с мобилизацијом: Отворен лов на "добровољце"

Зеленски још не потписује предлог закона да се спусти старосна граница за регрутацију
Украјинске муке с мобилизацијом: Отворен лов на "добровољце"© Sean Gallup/Getty Images

Украјинска војска има велике проблеме са регрутацијом, а план тамошњег парламента да се старосна граница за мобилизацију људи без војног искуства снизи са 27 на 25 година, одложен је јер је Зеленски затражио свеобухватнији законски пакет који би био боље прилагођен нацији исцрпљеној ратом.

То што Зеленски одбија да потпише закон, према писању "Блумберга", разоткрило је растући проблем попуњавања украјинских војних редова.

"Тешко стање Украјине ставља је у потенцијално неповољан положај у односу на Русију, огромну нацију чија је популација од 143 милиона више него троструко већа од предратне Украјине", указује "Блумберг".

Зеленски би, наводно, желео да види јасан план за то како ће војници бити распоређени, и како осмислити ротацију оних који су на бојном пољу већ 21 месец.

Ово одлагање, међутим, забрињава војску.

Када би закон био прихваћен, Украјина би, према проценама, могла да регрутује око 140.000 потенцијалних војника.

Главнокомандујући украјинске војске, Валериј Залужни, недавно је за "Економист" приговорио да тренутна правила о регрутацији садрже празнине које омогућавају грађанима да "избегну своје одговорности". Он је указао да, иако правила обухватају већину украјинских мушкараца између 18 и 60 година, предвиђају изузеће за оне млађе од 27 година без искуства у војној служби, осим ако се добровољно пријаве. Просечна старост војника у украјинској војсци је изнад 40 година.

Све је, међутим, већи и отпор народа регрутацији, па тако из Украјине стижу и вести да је човек који је превозио децу на турнир у теквондоу у Ужгороду на граници са Словачком практично отет из мотелске собе не би ли му био уручен позив за мобилизацију. Неки војници су чак оптужени да су у западном граду Тернопољу тукли "мете" за регрутацију.

Док Украјинци силом окупљају војску, руске рекламне кампање за мобилизацију ослањају се на позиве патриотама да се придруже, али и на релативно високе војне плате које могу бити и три пута веће од просечне зараде.

"Најновија борба за људства поклапа се са осећајем да се над Украјином надвила, са контраофанзивом која је дала мало резултата, суморна атмосфера због тога што се рат неће ускоро завршити. Додајте томе изгледе за зимске ракетне ударе и забринутост због савезничких испорука помоћи и политичка рачуница Зеленског постаје све тежа", указује "Блумберг".

Шеф кијевског истраживачког института у Кијеву Владимир Фесенко уверен је да председник страхује да би усвајањем новог закона тензије могле да ескалирају.

Бивши министар одбране Велике Британије Бен Волас  у ауторском тексту за "Телеграф" охрабрио је Кијев да ангажује више млађих мушкараца.

"Разумем жељу председника Зеленског да сачува младе за будућност. Али чињеница је да Русија прикривено мобилише целу земљу", устврдио је Волас.

image