Свет

Блинкен са Абасом: САД посвећене успостављању палестинске државе

Иако је амерички државник поменуо стварање "Палестине која ће живети у миру и слободи поред Израела", није директно позвао на спровођење решења о две државе
Блинкен са Абасом: САД посвећене успостављању палестинске државе© Tanjug/Saul Loeb/Pool via AP

Државни секретар САД Ентони Блинкен изјавио је да Америка остаје посвећена унапређењу опипљивих корака за успостављање палестинске државе, а да Израел мора да заштити цивиле, њихове безбедносне и хуманитарне потребе пре него што настави с било каквом војном операцијом у Гази.

"Секретар је осудио екстремистичко насиље над палестинским цивилима на Западној обали и рекао да ће наставити да инсистира на пуној одговорности починиоца, те позвао Израел да предузме све могуће мере како би се избегле цивилне жртве", наведено је у саопштењу Стејт департмента објављеном након састанка Блинкена и председника Палестинске самоуправе Махмуда Абаса у Рамали.

Два званичника су разговарала и о текућим напорима да се убрза испорука хуманитарне помоћи Гази, укључујући и што дуже хуманитарне паузе, али и о хитној потреби мера за побољшање безбедности и слободе Палестинаца на Западној обали.

Из Стејт департмента су додали да се Блинкен, пре него што је кренуо на Западну обалу, састао и с премијером Израела Бењамином Нетанијахуом и његовим војним кабинетом у Јерусалиму, где су разговарали о напорима да се обезбеди ослобађање свих преосталих талаца, као и о потреби да се убрза испорука хуманитарне помоћи у Појас Газе.

"Секретар је поново потврдио да Сједињене Државе подржавају право Израела да се заштити од терористичког насиља у складу с међународним хуманитарним правом и позвао Тел Авив да предузме све могуће мере како би избегао цивилну штету", рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Додао је и да је Блинкен нагласио императив да се размотре потребе хуманитарне и цивилне заштите у јужној Гази пре било каквих војних операција.

Секретар је истакао да Израел треба да предузме кораке како би израелски досељеници на Западној обали одговарали за нападе на палестински народ.

Блинкен је и овом приликом поменуо да САД остају посвећене "опипљивим корацима" ка успостављању палестинске државе која ће живети у миру и слободи поред Израела, али амерички дипломата није директно позвао на спровођење решења о две државе.

image