Свет

Блинкен у Бриселу о подршци Западном Балкану, затим иде у Скопље, Израел, Западну обалу и УАЕ

Блинкен ће у Израелу и на Западној обали разговарати и о "опипљивим корацима" за стварање будуће палестинске државе
Блинкен у Бриселу о подршци Западном Балкану, затим иде у Скопље, Израел, Западну обалу и УАЕ© Tanjug/AP Photo/Michael Sohn, File

Амерички државни секретар Ентони Блинкен ће током састанка министара спољних послова НАТО, који се одржава данас и у среду у Бриселу, "указати на подршку САД демократији и регионалној стабилности на Западном Балкану", наведено је у саопштењу Стејт департмента.

Блинкен ће до 2. децембра боравити у посети Белгији, Северној Македонији, Израелу, Западној обали и Уједињеним Арапским Емиратима.

Он ће у Бриселу присуствовати састанку министара спољних послова НАТО, укључујући први састанак шефова дипломатија Савета НАТО-Украјина.

"Блинкен ће истаћи чврсту посвећеност НАТО-а Украјини у њеној борби против руске агресије, нагласити нашу подршку демократији и регионалној стабилности на Западном Балкану и разговарати о приоритетима за самит у Вашингтону у јулу 2024", наводи се у саопштењу.

Потом ће боравити у Северној Македонији, где ће се састати шефови дипломатија Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Он ће, током посете Северној Македонији, потврдити чврсту посвећеност САД ОЕБС-у и основној мисији те организације у промовисању безбедности, стабилности и сарадње међу државама, са нагласком на питање људских права и мирно решавање спорова.

У Израелу и на Западној обали, Блинкен би требало да разговара о, како се наводи у саопштењу, "праву Израела да се брани у складу са међународним хуманитарним правом, као и о сталним напорима да се осигура ослобађање преосталих талаца, заштите животи цивила током израелских операција у Гази и убрза хуманитарна помоћ цивилима у Гази".

Блинкен ће, како се додаје, разговарати и о "опипљивим корацима" за стварање будуће палестинске државе и потреби да се спречи ширење сукоба.
Блинкен ће у Дубаију присуствовати Конференцији УН о климатским променама (ЦОП28).

Помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмс О'Брајен рекао је раније да ће Блинкен током дводневног састанка министара спољних послова земаља НАТО-а, који се одржава данас и у среду у Бриселу, говорити о порасту тензија на Западном Балкану.

"Вашингтон подржава веће мировно присуство НАТО трупа у региону. Осигуравање безбедности и мира на северу је кључ да се направи политички напредак на путу две земље ка Европској унији", рекао је О'Брајен.

Он је додао важно да Београд и Приштина знају да би изазивање немира на северу КиМ, значило "конфронтацију са НАТО".

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у понедељак је, уочи састанка министара спољних послова земаља НАТО, рекао да ће главне теме бити хитна безбедносна питања која укључују ситуацију у региону Западног Балкана, ситуацију на Блиском истоку, посебно у контексту актуелног примирја између Израела и Хамаса, ситуацију у Украјини, као и безбедносне изазове када је реч о Кини.

image