Свет

Блинкен потврдио раздор у Стејт департменту: И сам осећам тугу због патње Палестинаца

Високи амерички дипломата је напоменуо да се у Стејт департменту "неки људи можда не слажу њиховим приступом"
Блинкен потврдио раздор у Стејт департменту: И сам осећам тугу због патње Палестинаца© Танјуг/Jonathan Ernst/Pool via AP

Државни секретар Ентони Блинкен потврдио је у имејлу упућеном особљу да унутар Стејт департмента постоје несугласице око приступа Бајденове администрације сукобу Израела и Хамаса, пренео је Си-Ен-Ен. 

Си-Ен-Ен је претходно известио да је стотине запослених у америчкој агенцији за међународни развој потписало апел у којем се позива на прекид ватре, те да унутар Стејт департмента постоје документа о неслагању службеника по овом питању.

"Знам да на многе од вас дубоко утиче патња изазвана овом кризом. Брига коју изазивају свакодневне слике беба, деце, стараца, жена и других цивила који пате је страшна. То и сам осећам", написао је Блинкен у имејлу.

Раније је Си-Ен-Ен писао да је, као одговор на амерички однос према сукобу у Израелу, у Стејт департменту било жестоких реакција, укључујући и званичника који је прошлог месеца јавно поднео оставку. На другим местима у администрацији, како се додаје, бес запослених се тихо гомилао, како је растао број цивилних жртава.

Шеф америчке дипломатије је у поруци напоменуо да се у Стејт департменту "неки људи можда не слажу њиховим приступом", оцењујући да "много више може и треба да се уради да би се умањила њихова патња".

"Као што сам говорио и јавно и приватно, верујемо да гласови палестинског народа морају бити у центру посткризне управе у Гази. Верујемо у палестинско управљање Газом, уједињеном са Западном обалом. Реконструкција Газе се мора спровести на одржив начин", написао је Блинкен.

На брифингу Стејт департмента портпарол Метју Милер је овим поводом приметио да у "Стејт департменту, као и свакој организацији на свету, раде људи различитих ставова".

image