Свет

Летонија прети: Затворићемо Балтик за све руске бродове

Бродовима из Русије биће блокиран пролазак кроз Балтичко море ако истрага открије руску умешаност у оштећење гасне инфраструктуре, изјавио је Едгарс Ринкевич
Летонија прети: Затворићемо Балтик за све руске бродовеwww.globallookpress.com © Jens Buttner/dpa

Руским бродовима може бити онемогућен пролазак кроз Балтичко море ако истрага открије умешаност Москве у оштећење гасне инфраструктуре, изјавио је летонски председник Едгарс Ринкевич.

"Ако се потврди нека врста одговорности Русије или неке друге земље,а мало је вероватно да је нека друга држава. Онда ћемо разговарати о могућности да затворимо Балтичко море за све руске бродове", казао је Ринкевич за ТВ3.

Према његовим речима, такви разговори се још не воде, јер је за закључке потребно "сачекати конкретне и јасне резултате истраге", али да је за сада "адекватан и избалансиран корак јачање НАТО патрола на Балтику".

"У контакту смо са председницима Естоније и Финске. О том питању се разговара и на нивоу премијера. Заправо, први одговор је повећање НАТО патрола, али рекао бих да је у овим околностима то неопходно", додао је Ринкевич.

Шведски министар одбране Карл Оскар Бохлин рекао је у уторак да је оштећен телекомуникациони кабл између Естоније и Шведске. Према његовим речима, кабл је оштећен истовремено са гасоводом "Балтиконектор".

Фински граничари открили су наводно место за смањење притиска у територијалним водама те земље. У Централној криминалистичкој полицији сматрају да је "штета највероватније причињена намерно".

Балтиконектор је гасовод дуж дна Финског залива дугачак око 80 километара између Инкоа у Финској и Палдискија у Естонији. 

Обе земље имају компресорске станице и руте за транспорт гаса на копну, које повезују гасовод са транспортном мрежом земље. 

image
VV inauguration
banner