Свет

Америка поново у страху од Кине: Рат око производње напредне генерације чипова

У Вашингтону се тренутно води дискусија о потреби за већим улагањима како би се спречило да Кина направи полупроводнике следеће генерације
Америка поново у страху од Кине: Рат око производње напредне генерације чипова© Annabelle Chih/Getty Images

Нису сви амерички произвођачи чипова задовољни санкцијама које је Вашингтон увео Пекингу, јер оне представљају губитак профита, изјавила је америчка министарка за трговину Ђина Рејмондо.

"Не можемо дозволити да се Кина дочепа тих чипова и тачка. Ускратићемо им нашу најнапреднију технологију", рекла је она на националном одбрамбеном форуму у Калифорнији, који је организовала Председничка фондација Роналда Регана.

Министарка је додала да зна да "постоје извршни директори компанија за производњу чипова, који су постали мало нервозни јер губе приходе.

"Али то је живот. Заштита наше националне безбедности важнија је од краткорочних прихода", нагласила је. 

Рејмондо је посебно поменула "Енвидију", једну од компанија, која је наставила да развија чипове посебно за кинеско тржиште након што су САД увеле своју почетну рунду ограничења у октобру 2022.

Она је такође изразила забринутост да ако Јапан и Холандија, чије фабрике заузимају водеће позиције у области опреме за производњу полупроводника, наставе да снабдевају Кину, онда рестриктивне мере САД неће имати никаквог смисла. 

У Вашингтону се тренутно води дискусија о потреби за додатним улагањима како би се спречило да Кина производи полупроводнике следеће генерације. 

"Морамо да производимо у својој земљи. То је у основи иницијатива за националну безбедност. САД не производе најсавременије чипове на својој територији", указала је Рејмондо, истакавши да велике компаније, попут "Енвидије", производе своје полупроводнике на Тајвану.

Она је оценила да Бироу за индустрију и безбедност Министарства трговине, који управља контролом извоза САД, треба више средстава од Конгреса. 

"Имамо буџет од 200 милиона долара. То је као цена неколико борбених авиона. Ако смо озбиљни, хајде да финансирамо ту операцију по потреби", закључила је.

image