Свет

Америчка морнарица пресрела ирански дрон изнад Персијског залива

Према наводима америчке војске, беспилотна летелица је деловала "на небезбедан и непрофесионалан начин"
Америчка морнарица пресрела ирански дрон изнад Персијског залива© Mass Communication Specialist 3rd Class Joshua Card/U.S. Navy via Getty Images

Амерички морнарички авиони пресрели су ирански дрон који је летео изнад Персијског залива, саопштила је Централна команда САД (ЦЕНТЦОМ).

"Беспилотна летелица је функционисала на небезбедан и непрофесионалан начин у близини ударне групе, коју предводи носач авиона 'УСС Двајт Д. Ајзенхауер'. Америчка група је била распоређена да подржи поморску безбедност и стабилност у региону Блиског истока", наводи се у саопштењу.

У складу са тим, Централна команда САД је упозорила да ће "америчка морнарица наставити да лети и плови где год то међународно право дозвољава".

Група бродова стигла је на Блиски исток почетком новембра "као део појачане регионалне позиције Вашингтона " након недавне ескалације израелско-палестинског сукоба.

Група носача авиона "УСС Двајт Д. Ајзенхауер" на нуклеарни погон ушла је у Персијски залив 26. новембра са циљем да спроводи патроле, како би "осигурала слободу пловидбе на главним међународним пловним путевима и подржала потребе ЦЕНТЦОМ-а широм региона".

image