Свет

Атомска агенција УН: Потребан нови нуклеарни споразум са Ираном

Шеф агенције Рафаел Гроси сматра да међународна заједница не би требало да губи из вида опасности од иранског нуклеарног програма због рата Израела и Хамаса
Атомска агенција УН: Потребан нови нуклеарни споразум са Ираномwww.globallookpress.com © Iranian Supreme Leader'S Office

Шеф надзорног тела УН за атомску енергију позвао је светске силе да обнове преговоре са Ираном, иако је њихова пажња сада усмерена на рат Израела и Хамаса, пренео је "Фајненшел тајмс".

"Потребно је да обновимо дијалог са Ираном", изјавио је Рафаел Гроси, генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА). "Многи не обраћају пажњу на нуклеарне амбиције Ирана, али овај проблем заиста постоји", додао је Гроси.

Напетости између Ирана и Запада су порасле откако је Хамасов напад на Израел 7. октобра изазвао рат између Палестинаца и Израела. Иран подржава Хамас, као и многе антиизраелске и антизападне групе широм региона.

Рат у Гази окончао је покушаје америчке владе да смањи напетости између САД и Исламске републике. У септембру, после вишемесечних преговора, САД и Иран су извршили размену затвореника, а Вашингтон је одмрзнуо шест милијарди долара иранских нафтних фондова, који су заплењени у Јужној Кореји.

Такође, Техеран и Вашингтон су се сложили око мера за смиривање напетости које су могле да послуже као платформа за преговоре о нуклеарним активностима Техерана.

Иран гомила залихе обогаћеног уранијума

Гроси је рекао да је за разговоре са Ираном вероватно потребан нови оквир, уместо покушаја да се оживи споразум из 2015. године, познат као Заједнички свеобухватни план акције (ЈЦПОА). Овај споразум је пропао након што су га САД напустиле 2018. године, током мандата председника Доналда Трампа.

"Покушај да се договор о нуклеарном оружју врати у оквир ЈЦПОА вероватно не би успео“, рекао је Гроси. "То би могао да буде ЈЦПОА 2.0."

Гроси је додао да је ситуација око иранског нуклеарног програма "веома неизвесна" и позвао државе да се поново ангажују. Иран је појачао нуклеарне активности од 2019. године, као одговор на излазак САД из ЈЦПОА и наметање санкција Исламској Републици.

Залихе обогаћеног уранијума су до сада на највишем нивоу, иако Иран негира да има планове за нуклеарно оружје. Техеран гомила обогаћени уранијум, али је то последњих месеци успорено, додао је Гроси.

Од средине августа до краја октобра, показују нови подаци из извештаја ИАЕА, иранске залихе су порасле за скоро седам килограма, док су раније повећаване темпом од 15 килограма и више. Амерички званичници тврде да ће Иран за око две недеље имати довољно уранијума за развој нуклеарног оружја.

Такође, Гроси је рекао да је друга препрека за наставак нуклеарних преговора са Ираном "политичка ситуација у појединим земљама", која их спречава да се у потпуности ангажују.

У Ирану ће у марту бити одржани парламентарни избори, док у САД крајем следеће године предстоје председнички избори.

"Не тражимо од држава да изврше притисак на Иран, већ да се ангажују", закључио је Гроси, додајући да поводом овог питања у међународној заједници мора постојати минимални консензус.

image