Свет

Нападач у Паризу повезан са починиоцима ранијих терористичких напада

Арман Ражапур Михајдоаб је 2016. године планирао неуспели напад на Дефенс (пословни кварт у Паризу), за шта је осуђен на пет година затвора, од којих је одслужио четири
Нападач у Паризу повезан са починиоцима ранијих терористичких напада© Tanjug/AP/Christophe Ena

Француски Центар за анализу тероризма (ЦАТ) саопштио је данас да је француски држављанин иранског порекла Арман Ражапур Мијандоаб, који је у Паризу убио једну особу и ранио још две, повезан с починиоцима напада у Конфланс Сен Онорини, у Мањавилу и могуће Сент Етијен ди Руварају.

"Терористи с којима је Ражапур потенцијално био у контакту укључују Абдулаха Анзорова, убицу професора Семјуела Петија и Ларосија Абалу, који је извршио атентат на полицајце Жан Батист Салвена и Ванесу Шнајдер", саопштио је Центар француском "Фигароу".

Сумња се да је Ражапур такође комуницирао с Аделом Кермишеом, исламистом који је убио осамдесетпетогодишњег свештеника Жака Амела, као и са француским џихадистом Максимилијеном Тибоом, бившим чланом организације Форсан Ализа, која се залагала за успостављање исламског калифата у Француској.

Арман Ражапур Михајдоаб је 2016. године планирао неуспели напад на Дефенс (пословни кварт у Паризу), за шта је осуђен на пет година затвора, од којих је одслужио четири.

Један немачки туриста синоћ је насмрт избоден у терористичком нападу у Паризу у близини Ајфелове куле, а повређене су још две особе.

Француско тужилаштво за борбу против тероризма потврдило је да је отворило истрагу о овом нападу у којем је исламски екстремиста ножем јурио неколико немачких туриста, убио мушкарца, а потом чекићем ранио још две особе.

Смртоносни напад догодио се у 15. париском арондисману, а нападач је затим прешао реку Сену ка десној обали, где је чекићем напао и повредио две особе. Потом га је зауставила полиција и неутралисала га тејзером.

image