Свет

Лукашенко у Пекингу: Белорусија је била, јесте и биће поуздан партнер Кине

Састанак Лукашенка и Си Ђинпинга трајао је чак три пута више него што је планирано, а овај пут Лукашенко ће у Кини бити два дана
Лукашенко у Пекингу: Белорусија је била, јесте и биће поуздан партнер Кинеwww.globallookpress.com © Liu Bin

Председник Белорусије Александар Лукашенко састао се данас у Пекингу са председником Кине Си Ђинпингом. 

Лукашенко је поручио да је срећан што има прилику да у пријатељској атмосфери поразговара са кинеским лидером о актуелним питањима сарадње и истакао да је побољшање односа Минска и Пекинга достигло историјски ниво.

То је, каже, довело до нових сарадњи, и управо ће даља реализација договорених планова бити главно питање данашњих разговора.

"Када сам се спремао за ову посету и питао колеге шта треба да се уради, у чему нема напретка, да то кажем председнику Кине, нисмо нашли ни једну ствар да је била у стагнацији. Једино питање о коме бих желео да разговарам са вама данас је брзина којом се планови реализују", изјавио је Лукашенко.

Како је објаснио, то што се не одвија све брзином којом би хтели није тако само у случају Кине или Белорусије.

"Тако је свуда у свету", али, додаје, томе се мора посветити пажња јер "онај ко први дође до свог циља, тај ће бити на врху". 

"Белорусија је била, јесте и биће поуздан партнер Кине. Ми имамо велико искуство и знамо шта је потребно нашим земљама и већ смо много урадили. Развој свестране стратешке сарадње Белорусије и Кине одређен је јединством наших идеологија и дешавањима у свету и процесима који се данас одвијају", рекао је Лукашенко.

Кинески лидер је са своје стране поручио да се у свету сада одвијају велике промене и додао да је Пекинг спреман да заједно са белоруским партнерима јача стратешку сарадњу у циљу стварања једне судбине за цело човечанство.

Пекинг је спреман да заједно са Минском штити беспристрасност и правду у свету, а Кина, такође, "високо цени" то што је Белорусија одувек пружала јаку подршку исконским интересима Кине.

Састанак Лукашенка и Си Ђинпинга трајао је чак три пута више него што је то било планирано, јавља белоруска агенција БЕЛТА. 

На крају састанка, лидери су разменили поклоне, а разговор је настављен за свечаним ручком. 

Медији подсећају да је последњи пут Лукашенко посетио Кину крајем фебруара и почетком марта ове године.

Си Ђинпинг је, говорећи о тој посети, данас поручио да сматра да је та посета била врло корисна јер је довела до динамичније сарадње две државе. 

Лукашенко ће овај пут у Кини бити два дана. Посета се завршава сутра.

image