Свет

Почела трећа фаза копнене операције ИДФ, Катар оптужио Израел да намерно убија цивиле

Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 60. дан
Почела трећа фаза копнене операције ИДФ, Катар оптужио Израел да намерно убија цивиле© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Израелске одбрамбене снаге су деловале у свим деловима Појаса Газе, али су главне операције биле на југу, у Кан Јунису, где је ИДФ извео више од 50 ваздушних удара првенствено на северне и источне делове тог града.

ИДФ саопштиле су да су се пробиле дубље у избеглички камп Џабалију, у северном делу Појасу Газе.

Бараж ракета испаљен је из Кан Јуниса након што је израелска војска проширила своје војне операције и пробила се у јужну Газу. 

Портпарол израелске војске контраадмирал Данијел Хагари потврдио је да војска проширује своју копнену офанзиву на "сва подручја Појаса Газе", укључујући и југ.

На десетине повређених превезено је цивилним аутомобилiма у болницу, пошто локално становништво услед потпуног нестанка интернета и прекида комуникационих услуга, веома тешко долази до информација.

Министарство здравља у Гази саопштило је да од 7. октобра убијено 15.900 Палестинаца, од чега су чак 70 одсто деца и жене. 

Шеф Уједињених нација за хуманитарну помоћ Мартин Грифитс поручио је да у Појасу Газе нигде није безбедно.

  • 5. дец 2023 • 19:27

    19:27

    САД почеле да ограничавају визе за израелске досељенике одговорне за насиље на Западној Обали

    Сједињене Државе почеле су да ограничавају визни режим за израелске досељенике који се упуштају у насиље против Палестинаца на Западној обали, изјавио је у уторак амерички државни секретар Ентони Блинкен.

    Додао је да чланови уже породице циљаних појединаца такође могу бити предмет визних ограничења.

  • 19:07

    Саслушања Нетанијахуа у оквиру текућег кривичног предмета ограничени на два недељно

    Судије које воде кривичне предмете против Бењамина Нетанијахуа прихватиле су захтев да се саслушања ограниче на два дана недељно након што је тим адвоката израелског премијера рекао да је превише заузет вођењем рата у Гази.

    Суђење Нетанијахуу за корупцију суспендовано је заједно са свим другим случајевима који нису хитни због напада Хамаса 7. октобра, известио је "Тајмс оф Израел", а настављено је у понедељак.

    Нетанијахуу се суди од 2020. године, када је оптужен за превару, повреду поверења и примање мита у засебним скандалима у које су умешани моћни медијски могули и богати сарадници. Он је негирао оптужбе и одбио је позиве да поднесе оставку.

  • 18:53

    Хамас: Нема ослобађања талаца док траје израелска агресија на Газу

    Званичник Хамаса Осама Хамдан изјавио је данас да неће бити преговора, ни размене талаца док не престане израелска агресија на Појас Газе.

    "Ми сматрамо да је израелски премијер Бењамин Нетанијаху у потпуности одговоран за животе израелских талаца и за ометање склапања споразума о размени", рекао је Хамдан на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

    Током седмодневног примирја, палестинска милитантна група је ослободила више од 100 израелских талаца из Појаса Газе.

  • 18:22

    Начелник штаба ИДФ: Плављење тунела Хамаса је добра идеја

    Начелник штаба ИДФ, генерал-потпуковник Херци Халеви je, коментаришући извештај "Волстрит џорнала" да Израел има за циљ да поплави мрежу Хамасових тунела у Појасу Газе, рекао да је то "добра идеја".

    "Видимо много подземне инфраструктуре у Гази, знали смо да ће је бити много. Део циља је уништавање ове инфраструктуре", рекао је он.

    "Имамо много опција, нећу да говорим о појединостима, али они укључују експлозиве и друга средства за спречавање Хамасових оперативаца да користе тунеле како би нанели штету нашим војницима", додао је Халеви.

  • 17:26

    Чак 130 радника агенције УН за помоћ Палестинцима убијено у Појасу Газе

    У Појасу Газе је од 7. октобра, почетка сукоба Израела и палестинске милитантне групе Хамас, убијено чак 130 радника Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРВА), саопштио је данас генерални комесар УНРВА Филип Лазарини.

    "Међу безбројним цивилима, женама и децом у овом рату, потврђено је да је убијено 130 наших колега из УНРВА. Нико није поштеђен, ово је разарајућа и бескрајна људска трагедија'', написао је Лазарини на свом налогу на мрежи Икс.

    Из те агенције раније данас је саопштено да наставак војних операција и њихово даље ширење на јужни део Појаса Газе, даље повећава број убијених цивила, и да је најмање 60.000 људи принудно расељено у ионако претпрана склоништа под окриљем УН.

  • 17:07

    Начелник штаба ИДФ: Ушли смо у трећу фазу копнене офанзиве

    Начелник штаба ИДФ генерал-потпуковник Херци Халеви рекао је да израелска војска окружује Кан Јунис на југу Газе док покреће трећу фазу своје копнене офанзиве против Хамаса у Појасу Газе.

    Халеви је на конференцији за новинаре истакао да је војска унапред знала да ће Хезболах наставити своје нападе на север Израела након једнонедељног примирја са Хамасом.

    "После 60 дана од почетка рата, наше снаге су опколиле област Кан Јунис у јужној Гази. Истовремено, радимо на продубљивању достигнућа у северном делу Стрипа. Погрешио је онај ко је мислио да ИД неће знати како да настави борбу након примирја. Хамас то снажно осећа", каже Халеви.

    Халеви је рекао да је ИДФ прешао у "трећу фазу" копнене операције, преноси "Тајмс оф Израел".

    "Заузели смо многа упоришта Хамаса у северној Гази, а сада делујемо против његових центара гравитације на југу", истакао је, додавши да ИДФ напада Хамас "испод земље, из ваздуха, са копна и мора".

  • 15:47

    Један војник погинуо, троје рањено у израелском гранатирању јужног Либана

    Један либански војник убијен је у израелском артиљеријском удару на југ те земље, а троје војника је повређено, саопштиле су оружане снаге Либана.

  • 15:37

    ИДФ стигао до "срца" Кан Јуниса, "најжешће борбе од почетка копнене инвазије"

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су трупе стигле до "срца" Кан Јуниса, највећег града у јужној Гази.

    Генерал-мајор Јарон Финкелман, шеф Јужне команде, каже да су трупе укључене у најтеже борбе од почетка копнене инвазије пре више од месец дана, преноси "Тајмс оф Израел".

     

  • 15:13

    ИДФ у штабу Хамаса у Џабалији, проширује копнену операцију у јужној Гази

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су се пробиле дубље у избеглички камп Џабалију, у северном делу Појасу Газе.

    Војска је навела да је наставила и са ширењем своје копнене офанзиве на Кан Јунис на југу Појаса, где верује да се крије вођство Хамаса, преноси "Тајмс оф Израел".

  • 14:53

    Хамас саопштио да гранатира Тел Авив, у граду се чују сирене

    Сирене за узбуну од ваздушног напада чују се у Тел Авиву и многим његовим предграђима.

    Нема тренутних извештаја о ударцима или повређенима, јавља "Тајмс оф Израел".

    Истовремено, Хамас је саопштио да гранатира Тел Авив у одговору на цивилне жртве у Појасу Газе.

image