Свет

Банковни извештаји Бајденових: Како је 40.000 долара из Кине преко Хантера стигло до Џозефа Бајдена

Бајденови су примали милионе од страних држављана и компанија, Џо Бајден је ручавао са сарадницима своје породице из иностранства, разговарао с њима преко телефона, виђао се на кафи, присуствовао састанцима и коначно, примао уплате финансиране од пословних договора његове породице, саопштио је Одбор за надзор Конгреса
Банковни извештаји Бајденових: Како је 40.000 долара из Кине преко Хантера стигло до Џозефа Бајдена© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Хантер Бајден је уплаћивао месечне износе свом оцу, актуелном америчком председнику Џозефу Бајдену, са банковног рачуна који је користио да прими новац од својих кинеских пословних сарадника, показали су банковни извештаји које је објавио председавајући Одбора за надзор Конгреса Џејмс Комер.

Он је на друштвеној мрежи Икс објавио видео у којем се детаљно објашњава пребацивање новца Џозефу Бајдену са банковног рачуна фирме његовог сина "Оваско Пи-Си".

"Одбор за надзор Представничког дома објављује банковне извештаје по судском позиву који показују да је пословни субјект Хантера Бајдена, 'Оваско Пи-Си', вршио директне месечне уплате Џоу Бајдену. Ово није била уплата са личног рачуна Хантера Бајдена, већ са рачуна његове фирме која је примала уплате из Кине и других сумњивих крајева света", каже Комер у видео снимку, додајући да су исплате почеле у септембру 2018, шест месеци пре него што је Бајден најавио кандидатуру на изборима 2020. године.

Исплате са рачуна фирме Хантера Бајдена Џозефу Бајдену сада су део обрасца који открива да је Џо Бајден знао, учествовао и окористио се од шеме трговине утицајем своје породице, додаје се у видеу.

"Бајденови су примали милионе од страних држављана и компанија из Кине, Русије, Украјине, Румуније и Казахстана, Џо Бајден је ручавао са сарадницима своје породице из иностранства, разговарао с њима преко телефона, виђао се на кафи, присуствовао састанцима и коначно, примао уплате финансиране од пословних договора његове породице", наводи се у саопштењу Одбора за надзор. 

Комер је првог дана новембра објавио извештај из банке који показује како су средства пореклом из Кине искоришћена за чек на 40.000 долара на име Џоа Бајдена у септембру 2017. године.

Кинеска фирма послала је пет милиона долара компанији Хантера Бајдена "Хадсон Вест три" у августу 2017, кратко након што је он основао предузеће са кинеским пословним сарадницима. Хантер је пребацио 400.000 долара на рачун "Оваска" и више од 130.000 долара на један други од својих пословних рачуна, показују извештаји из банке, пренео је "Дејли колер".

Затим, како се даље наводи, Хантер Бајден је пребацио 150.000 долара "Лајон кол" групи, односно уплатио их на пословни рачун Џејмса Бајдена (Хантеров стриц) и његове жене Саре. Џејмс и Сара Бајден уплатили су 50.000 долара на своје личне рачуне, а суму од 40.000 долара пребацили Џоу Бајдену.

image