Свет

Орбан подрива Брисел

Научни центар који финансира мађарски премијер "запао за око" проевропским критичарима
Орбан подрива Бриселwww.globallookpress.com © © Christoph Soeder

Научни центар, који финансира мађарски премијер Виктор Орбан, требало би да поремети идиличну бриселску сцену када почне с радом овог месеца, што ће изазвати жестоке реакције противника у Мађарској.

Реч је о огранку Колегијума Матијаш Корвин (МЦЦ), чије је седиште у Будимпешти, а који је, како тврди "Политико", примио милијарде форинти од Орбанове владе. Колегијум у Бриселу сада планира да "пружи алтернативу за поларизовани културни пејзаж Европе", тврди један од његових оснивача.

Центар, који има подршку мађарске владе, уздрмаће екосистем аналитичких центара у Бриселу, којим тренутно доминира "проевропска мисао."

Ко мрзи Мађарску

У тексту за "Политико", објављеном у уторак, мађарско-канадски академик и директор новог аналитичког центра Франк Фуреди рекао је да жели да промовише "зрелу, промишљену дискусију о културним тензијама које преовлађују на континенту", додајући да су од Орбановог поновног избора у априлу антимађарска осећања у порасту.

Фуреди, који ће водити центар заједно са Вернером Пацелтом са Универзитета у Дрездену као директором истраживања, додао је да "Мађарску мрзе западни културни ратници зато што се усуђује да доводи у питање њихов посттрадиционалистички поглед на свет подстакнут идентитетом и политиком."

Реакције противника Орбанове владе

Одмах су уследиле реакције проевропских критичара Орбанове владе, која се годинама налази у завади с Бриселом око разних питања, укључујући и ЛГБТ+ агенду.

Иштван Ујхељи, мађарски опозициони посланик у Европском парламенту из групе социјалиста и демократа, рекао је за "Политико" да је овај потез аналитичког центра (тинк тенк) у складу са "стратешким изграђивањем које Фидес (Орбанова владајућа партија) већ дуго спроводи у циљу стварања анти-ЕУ", додајући да је по његовом мишљењу "штета што је тај центар постао оруђе у томе."

Каталин Чех, чланица мађарске опозиционе партије Моментум, такође се придружила критикама, изјавивши да је Фидес много уложио у стварање "десничарског интелектуалног универзума око њихове политике", са низом "трамповских славних личности" које из Америке долазе у Будимпешту.

Чега се плаше Европљани

Канцеларија центра Корвин у Бриселу представља покушај да се успостави коалиција крајње деснице, додала је Чехова, која верује да је пројекат осуђен на пропаст због Орбанове "екстремне изолације" у Бриселу и прозападне оријентације мађарске омладине.

Суоснивач Фуреди рекао је за "Политико" да већ ради на пројекту под називом "Чега се плаше европски људи" и да планира да објављује годишњи "Барометар страха", који ће изложити питања која "заокупљају људе у различитим европским земљама."

Фуреди је додао да ће фокус центра бити на образовању и редовном довођењу студената из Мађарске у Брисел.

Прва група мађарских студената посетила је Брисел прошле недеље, а они су имали састанке са медијима, посланицима ЕП из странке Орбанове Фидес и посетили су неколико предавања о историји и институцијама ЕУ.

Мађарска као "интелектуална електрана"

Орбанов саветник Балаж Орбан рекао је прошле недеље да ће тај аналитички центар помоћи да се Мађарска претвори у "интелектуалну електрану, у којој ће овај Колегијум имати кључну улогу."

Тренутно, Колегијум Корвин у Бриселу запошљава неколико људи, укључујући два истраживача, административно особље и директора за комуникације, који је рекао да се очекује да ће се број удвостручити већ следеће године.

Центар планира да званично почне да ради 15. новембра, са уводном конференцијом на којој ће се дискутовати о будућности Европе. Учесници ће доћи из низа европских земаља, укључујући Пољску, Италију, Велику Британију и Мађарску, наводи Фуреди.

image
VV inauguration
banner