Свет

Кловновска дипломатија: Амерички амбасадор "тролује" Орбана

Изасланик САД домаћине прозива на друштвеним мрежама, а тврди да хоће да изгради односе са мађарском владом
Кловновска дипломатија: Амерички амбасадор "тролује" ОрбанаGetty © Paul Morigi/Getty Images for Concordia Summit

Нови амбасадор САД у Мађарској Дејвид Пресман на функцији је непуна два месеца, а како преноси "Политико" за припаднике тамошње власти, он је већ постао "јавни непријатељ број један и главна вест".

Због своје "спремности да прозове, па чак и тролује отворено пропагандистичко и завереничко бомбардовање Орбанове владе", врло брзо је постао познат у Будимпешти.

Или, једноставније, прославио се тако што је, поприлично недипломатски, одмах "ђоном" кренуо на земљу домаћина, а поготово на "русофилске" ставове тамошњег премијера Виктора Орбана.

Недавно је тако амбасада САД на Твитеру објавила до сад невиђен видео у дипломатији, и то све не би ли исмејала ставове Мађарске према специјалној војној операцији у Украјини.

У снимку је, наиме, наведено пет изјава, а од пратилаца је затражено да одговоре да ли их је изговорио неко од Орбанових сарадника или сам Владимир Путин.

Иза свих њих, стајао је Орбанов тим.

Америчке дипломате овим потезом без преседана реаговале су вероватно јер им је засметао став Мађарске да је сукоб Русије и Украјине изазван покушајима НАТО-а да опколи Русију, то што се мађарски министар спољних послова Петер Сијарто редовно састаје са руским колегом Сергејем Лавровом, а сигурно су их заболели и билборди са натписом "бриселске санкције нас уништавају".

"Само Пресманово присуство имплицитни је укор програму Орбанових културних ратова. Пресман је борац за људска права, има мушког партнера и блиско је сарађивао са Џорџом Клунијем, тотемом 'холивудске либералне елите'", наводи "Политико"

Приступ америчког амбасадора неки у Мађарској карактеришу и као "кловновску дипломатију", а како илуструје овај медиј, у земљи га наводно представљају и као "тајног колонијалног господара послатог да се меша у унутрашње ствари Мађарске".

"Забринут сам када видим ракете како лете из Москве на дечја игралишта у Кијеву и видим министра спољних послова Мађарске како лети у Москву да би одржао Фејсбук лајв конференције из седишта Гаспрома", поверио је Пресман шта га "жуља".

Држави која је недавно забранила приказивање ЛГБТК+ садржаја малолетницима, с друге стране, засметало је на пример то што их је Пресман, декларисани хомосексуалац, одмах по предаји акредитива, "боцнуо" објавивши фотографије свог партнера и њихово двоје деце.

Упркос свему он тврди да му је жеља да изгради односе са мађарском владом, чак и када му то смета због "антидемократског понашања".

"Две стране могу да раде заједно. Али када видимо да се луде приче из Кремља поново пропагирају у мађарским медијима, прозваћемо то, јер морамо", рекао је Пресман.

Проблематична веза

И пре доласка новог амбасадора, у Мађарској је, како наводи "Политико", антиамеричка реторика била у порасту.

"У штампи коју контролише влада, Сједињене Америчке Државе су уједно и баук иза инвазије на Украјину и господар марионета које чине мађарске опозиционе партије", тврди овај медиј.

Орбан и његова влада нису баш обожаватељи америчких демократа, док рецимо, више нагињу републиканцима.

Пресману то, наравно, смета.

Јер када је премијер Мађарске на Твитеру позвао Трампа да поново учине односе две земље "сјајним", он то није могао мирно да гледа, већ је морао да "тролује".

"Пошто се Мађарска суочава са економским изазовима и пред прагом јој је рат Владимира Путина, време је за сјајне односе између САД и Мађарске? Управо сада", узвратио је Пресман.

И ово пецкање му није била премијера, јер Орбану је због њега пресело чак и прво логовање на ову друштвену мрежу.

Када је на Твитеру Орбан упитао где је Трамп, наравно, и Пресман је одмах ускочио.

"Док тражите свог пријатеља, можда ћете запратити још једног пријатеља: председника Сједињених Држава", поручио је Орбану.

Како признаје "Политико", такве поруке нису свима по вољи, па тако неки инсистирају да имају ефекат бумеранга, појефтињују дипломатију и додатно погоршавају америчко-мађарске односе.

"Када САД имају проблеме са страним лидерима, требало би да их решавају дипломатијом одраслих. Уместо тога, наши дипломатски напори под председником Бајденом, самозваним стручњаком за спољну политику, могли би се сажети као 'Било ко кога не волим је Путин'", прокоментарисала су два званичника из Трампове ере.

image
VV inauguration
banner