Свет

Макрон против ЕУ: Сам свој човек у сукобу Израела и Хамаса

Француски председник својим коментарима одступа од званичног, заједничког става Европске уније, који је усаглашен на последњем самиту крајем октобра
Макрон против ЕУ: Сам свој човек у сукобу Израела и Хамаса© Sean Gallup/Getty Images

Француски председник Емануел Макрон удаљава се од заједничке европске линије која не навија за прекид ватре између Израела и Хамаса, доводећи у питање ратни циљ Израела, пише "Дојче веле".

Његов циљ, на основу изјава са светске климатске конференције КОП28 у Дубаију, је постизање новог примирја између терористичке организације Хамас и израелске војске. 

Његови предлози, међутим, нису оставили велики утисак, чак и када је по први пут јавно довео у питање ратне циљеве Израела.

"Шта значи потпуно уништење Хамаса и да ли неко верује да је то могуће? А ако и јесте могуће, рат би онда трајао десет година", рекао је председник Француске у Дубаију.

Индиректни одговор из Јерусалима стигао је одмах. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је да је наставак копнене офанзиве у Гази једини начин да се "потпуно порази" Хамас.

"Наставићемо да следимо све наше ратне циљеве", најавио је Нетанијаху за израелску телевизију.

Скретање с пута Европске уније

Француски председник својим коментарима одступа од званичног, заједничког става Европске уније, који је усаглашен на последњем самиту крајем октобра.

Шефови држава и влада позвали су тада на кратке "паузе" у борбама како би се ослободили таоци и обезбедили залихе за становништво.

На следећем самиту ЕУ који се одржава идуће недеље поново ће се разговарати о заједничком ставу Уније о блискоисточном сукобу.

image