Свет

Макрон: Рат против Хамаса ће трајати 10 година

Ми смо у тренутку када израелске власти морају прецизније да дефинишу своје циљеве и свој коначни циљ, поручује председник Француске
Макрон: Рат против Хамаса ће трајати 10 година© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Француски председник Емануел Макрон рекао је да Израел мора прецизније да дефинише шта жели да постигне у свом рату против Хамаса, јер би за потпуну елиминацију те групе била потребна деценија.

"Ми смо у тренутку када израелске власти морају прецизније да дефинишу своје циљеве и свој коначни циљ: потпуно уништење Хамаса — да ли неко мисли да је то могуће? Ако је то случај, рат ће трајати 10 година", рекао је Макрон, преноси "Политико".

Макрон је на конференцији за новинаре на климатском самиту КОП28 у Дубаију рекао: "Нема трајне безбедности за Израел у региону ако се његова безбедност постигне по цену живота Палестинаца".

Председник Француске је дао изјаву након што је израелска војска интензивирала своје бомбардовање појаса Газе, другог дана након што је дошло до колапса примирја између Израела и Хамаса, при чему је Израел оптужио Хамас за кршење услова споразума.

Палестински званичник упознат са покушајима примирја рекао је за Би-Би-Си да су преговори потпуно заустављени и да тренутно нема контаката или покушаја да се постигне хуманитарна пауза у борбама.

Ројтерс је известио да се становници плаше да се спрема копнена операција на југу палестинске територије која ће их затворити у подручје које се смањује и можда покушати да их потисне у Египат.

image