Свет

Кенедију треба 15 милиона долара: Скупља потписе у 10 кључних америчких држава

Да би се кандидат уопште појавио на гласачким листићима неопходно је да превазиђе гломазну процедуру коју су годинама намерно отежавали Републиканци и Демократе
Кенедију треба 15 милиона долара: Скупља потписе у 10 кључних америчких држава© Tanjug/AP Photo/Meg Kinnard, File

До 15 милиона долара биће потрошено на кампању скупљања потписа у 10 кључних савезних држава, како би Роберт Ф. Кенеди Млађи званично постао кандидат на председничким изборима у САД 2024. године, саопштила је његов тим за изборну кампању.

Кенеди je према истраживањима напредовао до нивоа популарности какав кандидат треће партије (која није ни Демократска ни Републиканска) није имао од раних деведесетих година. Ипак, њему је потребно да скупи довољно потписа да се нађе на гласачким листићима 10 кључних држава - Аризони, Калифорнији, Колораду, Џорџији, Илиноису, Индијани, Мичигену, Невади, Њујорку и Тексасу.

А то је, према Ројтерсу, "гломазан процес" који су годинама намерно отежавале републиканске и демократске странке.

"Њујорк тајмс" прецизира да државе доносе своја правила која регулишу приступ гласачким листићима и да независни кандидати морају да се крећу кроз лавиринтску мрежу која регулише прикупљање потписа и финансијске захтеве: то је ем скуп, ем дуготрајан процес. 

Циљ кампање је да се Кенеди нађе на гласачком листићу у свакој држави, али су његови сарадници фокусирани да се он пробије у 10 држава у којима очекује највише потешкоћа, посебно у смислу скупих правних изазова. 

Кампања АВ24 користиће прикупљени новац за ручно прикупљање потписа у тим државама. Ако их и скупи довољно, то ће бити отприлике половина потписа које су му потребни да буде један од званичних кандидата на председничким изборима у новембру следеће године.

"Одлучили смо да наставимо са овим критичним државама, од којих су неке бојна поља због сложености државних изборних кодова и обима потписа неопходних да би се дошло на гласачке листиће", кажу из Кенедијеве кампање.

Ричард Вингер, коуредник "Балот аксес њуза" проценио је недавно за Ен-Би-Си њуз да је независним кандидатима неопходно да прикупе најмање 900.000 потписа широм земље да би се појавили на сваком државном гласачком листићу.

А то би да би то могло коштати 5 до 12 долара по прикупљеном потпису.

Кенеди је на добром путу да сакупи око 30 милиона долара, а највећи део тог новца дошао је од Тимотија Мелона, некадашњег донатора кампање бившег председника САД Доналда Трампа, преноси британска агенција.

image