Свет

Горак рођендански поклон: Нове анкете показале најгори Бајденов рејтинг

Нови камен спотицања за бираче актуелног председника – велико незадовољство политиком о сукобу Хамаса и Израела
Горак рођендански поклон: Нове анкете показале најгори Бајденов рејтинг© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Док председник САД Џозеф Бајден прославља 81. рођендан, у жижу јавности поново је доспела тема – да ли је превише стар да води Америку, посебно имајући у виду да се кандидовао и за изборе 2024. године.

Упркос тврдњама из Беле куће да је довољно здрав за функцију коју обавља, све бројнији испади у јавности – од падања, неповезаних мисли, бесмислених изјава, утицали су на мишљење јавног мњења.

Ново истраживање "Блумберг њуза" и "Морнинг консалта" показало је да све више гласача повезује Бајдена са старошћу иако његов потенцијални противкандидат Доналд Трамп има само четири године мање.

Анкета коју је спровео Ен-Би-Си њуз показала је пак да само 40 одсто Американаца верује да председник САД добро ради свој посао – чак 57 процената испитаних незадовољно је најпре Бајденовом позицијом у односу на сукоб Израела и Хамаса.

Иако је укупни рејтинг незнатно мањи, тек један одсто, но на септембарском истраживању, ова медијска кућа истиче да је највећи помак настао у старосној групи од 18 до 34 године – од 46 одсто испитаних коју подржавају лидера САД сада их је 31 одсто.

Даље, његову спољну политику одобрава 33 одсто Американца, у односу на 41 у септембру.

О сукобу Израела и Хамаса у поменутој узрасној групи чак 70 одсто је незадовољно председниковом политиком.

Ен-Би-Си констатује да давно спољна политика није имала толики утицај на домаће политичке прилике.

image