Свет

"Фајзер" тужио Мађарску: Одбили да плате испоруку вакцина

"Фајзерова" тужба против Мађарске идентична је оној коју је та компанија покренула и против Пољске
"Фајзер" тужио Мађарску: Одбили да плате испоруку вакцинаGetty © Mario Tama / Staff

Америчка фармацеутска компанија "Фајзер" и њен партнер "Бионтек" покренули су у јануару ове године правни поступак против мађарске владе због испоруке вакцине против ковида, пренео је "Политико"

Портпарол компаније "Фајзер" потврдио је случај, који се одвија пред белгијским судом.

"Разговори са владом у Будимпешти се настављају", додали су.

Документ показује да се случај односи на плаћање три милиона доза вакцине, у вредности од око 60 милиона евра. Спор је почео када је Мађарска у новембру 2022. обавестила "Фајзер" да не намерава да плати фармацеутској компанији, наводећи као разлог сукоб у Украјини.

Судија је одржао прво рочиште о овом случају у марту и одбацио "Фајзеров" захтев за брзом пресудом и од тада се ништа није догодило.

"Фајзерова" тужба против Мађарске идентична је оној коју је та компанија покренула против Пољске. У оба случаја земље су тужене због одбијања да преузму и плате испоруку вакцина које су тражили.

У уторак је првостепени суд у Бриселу одржао кратко прво рочиште у вези са "Фајзеровим" случајем против Пољске. Обе стране су се сложиле да рочиште одложе за 30. јануар.

"Фајзер" и "Бионтек" желе да Пољска остане при нарученим количинама вакцине, према уговору који је потписала пољска влада у мају 2021", изјавио је портпарол "Фајзера", додајући да се тужби придружује и компанија "Бионтек".

Према пољском листу "Газета права", "Фајзер" је покренуо парницу пред судом у Бриселу, јер су уговори о куповини доза за ЕУ сачињени у Белгији.

image