Свет

Државни тужилац Тексаса тужи "Фајзер": Застрашивали су људе, вакцину продавали лажима

Кен Пакстон оптужује фармацеутску компанију да је обманула јавност износећи непоткрепљене тврдње у вези са вакцином против ковида
Државни тужилац Тексаса тужи "Фајзер":  Застрашивали су људе, вакцину продавали лажима© Victoria Jones - Pool / Getty Images

Државни тужилац Тексаса Кен Пакстон тужио је фармацеутску компанију "Фајзер" за ширење панике, али и лажи о ефикасности њихове вакцине против ковида, за коју су инсинуирали да ће окончати пандемију.

"Укратко, 'Фајзер' је обмануо јавност", наводи се у тужби на 54 странице, поднетој пред окружним судом у Лубоку, коју је Пакстон објавио на свом Икс налогу.

"Фајзер" се, како се тврди, упуштао у "лажне и обмањујуће радње" износећи непоткрепљене тврдње у вези са вакцином против ковида, које су у супротности са Законом о обмањујућој трговинској пракси у Тексасу.

Фармацеутска компанија је, иначе, подсећа "Тексас трибјун", био први произвођач лекова чија је вакцина добила хитно одобрење савезне владе крајем 2020, мање од годину дана након што је први случај инфекције откривена у САД

Компанија је затим, од америчке Управе за храну и лекове, добила и пуно одобрење за употребу своје вакцине.

Пакстон, међутим, тврди да се пандемија није завршила довољно брзо, иако је овај произвођач лекова тврдио да је ефикасност његове вакцине 95 одсто.

"Супротно 'Фајзеровим' јавним изјавама, пандемија није престала. Постало је горе. Више Американаца је умрло 2021. године, када је била доступна 'Фајзерова' вакцина, него 2020, прве године пандемије", навео је Пакстон у својој тужби.

Тексашки државни тужилац додаје и да је "Фајзер", када је постало очигледно да му је вакцина неуспешна, реаговао застрашивањем оних који су ширили истину, и завером да се цензуришу сви критичари, оптуживши их за ширење дезинформација.

"Тражимо правду за људе Тексаса, од којих су многи тиранским методама вакцинације били приморани да узму неисправан производ који се продаје лажима", рекао је државни тужилац Пакстон. 

Он је додао и да је Бајденова администрација искористила пандемију како би наметнула незаконите здравствене декрете и обогатила фармацеутске компаније, а да ће се он потрудити да искористи све доступне инструменте да заштити оштећене грађане.

image