Свет

И Србија и Молдавија желе да постану нови домаћин самита КОП29

Уколико се Србија пријави за улогу организатора самита, очекује се да ће добити подршку Русије и Белорусије
И Србија и Молдавија желе да постану нови домаћин самита КОП29© Танјуг АП/Peter Dejong (STF)

Разговори о томе ко ће преузети дужност од Уједињених Арапских Емирата, садашњег организатора самита о клими КОП, доспели су у ћорсокак, а земље Источне Европе, које треба да буду домаћини самита, не могу да се договоре о кандидату, преноси Ројтерс.

За сада се Молдавија пријавила да председава овим разговорима, наводи се у писму те земље источноевропским државама у које је Ројтерс имао увид.

"Уз крајње уважавање значаја самита КОП29, Министарство животне средине Молдавије намерава да званично поднесе кандидатуру за председавање", наводи се у писму.

Неименовани извори саопштили су Ројтерсу да и Србија разматра кандидатуру за домаћина КОП29, али да још није дала званичну понуду.

Према смерницама УН, председавање се ротира између пет глобалних региона, а земље из тог региона треба да једногласно донесу одлуку о председавању.

Уколико би се Србија пријавила за улогу организатора, очекује се да ће њена кандидатура добити подршку Русије и Белорусије, тврде неименовани дипломатски извори. Србија је традиционални савезник Русије, која је, као и Молдавија, поднела захтев за улазак у ЕУ.

Ако земље не могу да са сложе око председавања КОП, УАЕ би могле да задрже ту улогу још годину дана. Ако земље не могу да изаберу новог домаћина, локација самита би се могла вратити у Немачку, где се налази седиште Секретаријата УН за климу (УНФЦЦЦ).

Портпарол немачког Министарства спољних послове изјавио је да се међу источноевропским земљама настављају разговори о председавању КОП: „Као седиште УНФЦЦЦ, Немачка је свесна да има посебну одговорност, у складу са правилима о глобалним климатским конференцијама", додао је портпарол.

Међутим, геополитички ћорсокак оставио је држави која жели да буде домаћин КОП29 мало времена да се припреми.

"Имамо веома кратко време за било коју државу која жели да буде домаћин. Једна година за то није довољна", изјавила је Гајан Габријељан, заменица министра за животну средину Јерменије.

image