Свет

КОП28: Велика обећања, еколози скептични

Слична обећања дата су још у Паризу 2015. године, а ни сада нису прописане казне за оне који буду кршили ограничења, нити су дата обећања обавезујућа
КОП28: Велика обећања, еколози скептичниwww.globallookpress.com © Soeren Stache

На климатском самиту КОП28 државе и нафтне компаније обећале су да ће постићи велики напредак у борби против глобалног загревања – више од сто земаља рекло је да ће утростручити употребу обновљиве енергије до 2030. године, а 50 нафтних и гасних компанија, укључујући саудијског гиганта "Арамко", наводно ће престати да емитује гасове који загревају планету до 2050.

Међутим, то се односи само на емисију гасова у производњи, али не и на сагоревање фосилних горива, што неће имати превеликог утицаја на борбу против климатских промена, истиче "Би-Би-Си њуз".

Уз то, нису прописане казне за оне који буду кршили ограничења, нити су дата обећања обавезујућа.

"Веома сам скептичан. Прави изазов за сектор нафте и гаса је да се удаљи од производње ових енергената. То је једино важно", изјавио је професор Бил Хер, аутор бројних извештаја Уједињених нација о климатским променама.

Би-Би-Си подсећа и да ова обећања нису нова, јер су се многе компаније и раније обавезале да ће смањити емисију гасова стаклене баште на нулу.

Tакође, она омогућавају компанијама да краткорочно повећају производњу нафте и гаса, све док су обећале да ће уследити смањење, односно престанак емисије угљен-диоксида до 2050. године.

Управо обећано утростручење употребе обновљиве енергије треба да доведе до тога да се фосилна горива уклоне из светског енергетског система најкасније до 2050. године.

Обраћајући се на самиту, председник КОП28 Султан ел Џабер рекао је да ново обећање "укључује више земаља и више компанија из бројних сектора него икада раније, а све у складу са зацртаним циљем (од париског састанка 2015) да се средња глобална температура смањи за 1,5 степени Целзијуса".

image