Свет

Америчка брука: Највећи загађивач на свету даје најмање новца за климатске промене

Климатска конференција КОП 28 послужила је као добра платформа да покаже свету празну причу Сједињених Држава
Америчка брука: Највећи загађивач на свету даје најмање новца за климатске променеGetty © Sean Gallup / Staff

Делегати из више од 160 земаља који учествују на климатском самиту КОП 28 једногласно су се сагласили да званично оснују Фонд за губитке и штету, обећавајући више од 400 милиона долара за подршку посебно рањивим земљама света у њиховим напорима да се изборе са губицима и штетом изазваним климатским променама.

Питање финансирања било је централна тачка на недавним климатским конференцијама УН, са дугим и интензивним дебатама око износа помоћи и компензације које развијене земље треба да понуде за своје историјске емисије штетних гласова, као и начина прикупљања и расподеле средстава, подсећа "Глобал тајмс".

Развијене земље су се обавезале да ће мобилисати 100 милијарди долара годишње за подршку финансирању климатских промена. Оснивање Фонда за губитак и штету била је одлука донета на самиту КОП27 у Египту прошле године, али се није применила. Ове године, неколико развијених земаља обавезало се да ће учествовати у фонду.

Уједињени Арапски Емирати (УАЕ), земља домаћин КОП28, дали су 100 милиона долара, Немачка 100 милиона долара, Велика Британија 40 милиона фунти (око 50,6 милиона долара) и 20 милиона фунти за друге аранжмане, Јапан 10 милиона долара.

Срамотно је, пише "Глобал тајмс", што су Сједињене Државе које се јавно много залажу за борбу против климатских промена и покушавају да ту политику наметну сиромашнијим земљама издвојиле само 17,5 милиона долара.

Износ који су САД обећале је скроман у поређењу са њиховим статусом највеће светске економије и одговорношћу у решавању климатских промена коју би требало да сноси с обзиром на своје највеће кумулативне емисије угљеника у историји, што је довело до критика присутних делегата и стручњака који су поруку Вашингтона оценили као "разочаравајућу", "шокантну" и "срамотну".

image
VV inauguration
banner