Свет

Пусти снови о консолидацији одбрамбене индустрије ЕУ: Рим зауставио продају фирме ЕУ савезнику

Вето Рима на француску куповину италијанске фирме показује да је консолидација одбране ЕУ далеки сан
Пусти снови о консолидацији одбрамбене индустрије ЕУ: Рим зауставио продају фирме ЕУ савезникуGetty © Pool / Pool

Одлука Рима да блокира "Сафранову" аквизицију "Микротекнике" уз образложење да би уговор представљао претњу по националну безбедност Италије показала је да је консолидација одбрамбене индустрије ЕУ далеки сан, пише "Фајненшел тајмс".

Авио-компанија "Сафран" из Француске, која снабдева европске војне програме као што је "јурофајтер", понудила је 1,8 милијарди долара за куповину "Микротекнике", огранка "Колинс ероспејса" са седиштем у Торину. Италијанска фирма специјализована је за израду актуатора - система који покрећу, на пример, закрилца на крилима.

Одлука Рима да блокира "Сафранову" аквизицију "Микротекнике" - која чини само 15 одсто прихода ширег пословања - била је изненађујућа јер је фирма скоро 40 година у власништву низа америчких компанија.

У тренутку када Европа позива на већу консолидацију свог фрагментираног одбрамбеног сектора, Рим је доживео као претњу по националну безбедност компанију у делимичном власништву савезника из ЕУ - француске владе, која има 11 одсто удела у "Сафрану".

Односи Француске и Италије у одбрамбеном сектору затегнути су откако су Француска и Немачка одлучиле да покрену програм борбених авиона 2017. без укључивања Италије.

Тешко је отети се утиску да је одлука Рима "танте за кукурику", али је Италија пазила да не преузме искључиву одговорност за вето. Тражила је мишљење немачке владе, која је изразила забринутост у вези са континуитетом снабдевања програма борбених авиона "јурофајтер" и "торнадо", пише "Фајненшел тајмс".

Како "Сафран" снабдева њиховог главног ривала - "рафале" компаније "Дасо", ризик постоји. Уз то, Рим је навео и да пословна логика француске компаније "није усклађена са потребама италијанске одбране".

Постоји још једно могуће објашњење за немачке и италијанске резерве које нема никакве везе са ловцима већ са њиховим одговарајућим улогама у конкурентским европским програмима борбених авиона.

Од сукоба у Украјини, владе желе да обезбеде суверенитет у кључним одбрамбеним капацитетима. Нема много система који су толико важни као контрола лета или актуатори. Ако "Сафран" купи "Колинсову" јединицу, ови системи биће у француским рукама. "Немци нису одушевљени тиме, а ни Италијани", рекла је "Фајненшел тајмс" особа упозната са италијанским позицијама.

Упућени кажу да је компромис могућ, али је "сага Микротекника" показала колико је ЕУ тешко да реализује своју идеју мање фрагментиране одбране.

image