Свет

Турска: Наређење за терористички напад у Истанбулу стигло из Сирије

Анкара тврди да курдске организације имају "проактивну страну подршку"
Турска: Наређење за терористички напад у Истанбулу стигло из Сиријеwww.globallookpress.com © Abed Alrahman Alkahlout/Keystone Press Agency

Турски министар спољних послова Сулејман Сојлу изјавио је данас да је наређење за терористички напад у центру Истанбула стигло из сиријског града Манбиџа.

"Напад у Улици Истиклал је почињен из Манбиџа", рекао је Сојлу а пренела агенција Анадолија. "Овај терористички напад је још један масакр који је извела Радничка партија Курдистана (ПКК). Већ смо их искусили. Одмах смо пронашли починиоца и сада откривамо ко је повлачио нити."

Сојлу је раније рекао да су осумњичени за смртоносну експлозију планирали да побегну из Турске у суседну Грчку, што је додатно затегло већ хладне односе два суседа.

Анкара често оптужује Атину да штити осумњичене за тероризам, махом чланове ПКК или њиховог сиријског огранка који су, наводно, као азиланти нашли уточиште у грчким мигрантским камповима.

Сојлу је нагласио да се Турска бори против ПКК и других курдских организација, које Анкара назива терористичким, али да те организације уживају "проактивну страну подршку".

"Само у протекле три године је амерички Сенат обезбедио 2 милијарде долара помоћи ПКК", рекао је он.

Шест особа је погинуло, а више од 80 је рањено у експлозији која је 13. новембра потресла центар Истанбула. Турске власти оптужили су за напад ПКК и њен сиријски огранак повезан са ПИД, који су забрањени у Турској.

image