Свет

Мадуро представио нову мапу Венецуеле: Додата и "Гвајана Есeкибо"

Грађани Венецуеле су на референдуму 3. децембра на гласању су потврдили став да полажу права на територију Есeкибо, која је богата нафтом и минералима, а коју контролише суседна Гвајана
Мадуро представио нову мапу Венецуеле: Додата и "Гвајана Есeкибо"© Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

Председник Венецуеле Николас Мадуро озваничио је "нову мапу Венецуеле", у коју је укључио спорну територију коју тренутно контролише Гвајана, називајући је новом венецуеланском државом "Гвајана Есeкибо", пише бразилски Журнал насионал.

Како се наводи, Мадуро је именовао генерала Алексиса Родригеза Кабеља за администратора територије и наредио стварање комисије за одбрану и опоравак Есeкиба, као и оснивање регионалног огранка венецуеланске државне нафтне компаније ПДВСА.

Најављено је и да ће становницима Есeкиба бити додељена документа Венецуеле.

Грађани Венецуеле су на референдуму 3. децембра потврдили став да полажу право на територију Есeкибо, која је богата нафтом и минералима, а коју контролише суседна Гвајана.

Територија Есекиба са 159.500 квадратних километара чини две трећине Гвајане.
Венецуела тврди да јој је та територија отета када је граница север-југ повучена пре више од једног века, док Гвајана истиче да понашање Венецуеле представља директну претњу миру и безбедности Гвајане и да угрожава мир и безбедност читавог региона.

image