Свет

Мадуро прогласио Есекибо делом Венецуеле, Гвајана се жали Савету безбедности УН

"Очајнички покушаји председника Мадура да игнорише међународно право представљају велику претњу по међународни мир и безбедност", рекао је председник Гвајане
Мадуро прогласио Есекибо делом Венецуеле, Гвајана се жали Савету безбедности УН© Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

Председник Венецуеле Николас Мадуро позвао је Националну скупштину да донесе закон о заштити спорног региона Есекибо, за који Каракас тврди да припада њему, а не Гвајани.

Он је најавио формирање интегралне одбрамбене зоне "Гвајана Есекиба" и поставио генерала Алексиса Родригеза Кабела за "једини ауторитет" у тој области, пише бразилски "Глобо".

Председник Венецуеле је показао и нову мапу где је Есекибо приказан као део Венецуеле, док је од нафтних радника који тамо раде затражио да у року од три месеца обуставе рад на нафтним платформама.

Мадуро је државној нафтној компанији ПДВСА наредио да почне са издавањем дозвола за истраживање ресурса у Есекибу страним и локалним нафтним корпорацијама, што је раније радио Џорџтаун.

Председник Гвајане Ирфан Али рекао је да акције венецуеланских власти представљају претњу по територијални интегритет његове земље, преносе "РИА Новости".

Џорџтаун покушаје Каракаса да интегрише спорни регион сматра претњом по националну безбедност и планира да се жали Савету безбедности Уједињених Нација, додао је он.

"Очајнички покушаји председника Мадура да игнорише међународно право представљају велику претњу по међународни мир и безбедност", рекао је Али и додао да ће његова земља сарађивати са својим партнерима САД, Бразилом, Великом Британијом и Француском.

У Венецуели је прошлог викенда одржан референдум на ком су, према наводима власти, грађани великом већином подржали "повратак" спорног региона под власт Каракаса.

Регион Есекибо припада Гвајани од када је та земља стекла независност средином 60-их година прошлог века, а пре тога је био под британском колонијалном влашћу.

Венецуела не признаје раније арбитраже које су тај регион доделиле Гвајани.

image