Свет

Есекибо криза: Венецуела спроводи референдум о припајању великог дела суседне Гвајане

Спорна територија Есекибо је већа од Грчке и богата је природним ресурсима
Есекибо криза: Венецуела спроводи референдум о припајању великог дела суседне Гвајане© Getty Images News

У Венецуели се данас одржава референдум на којем се одлучује о будућности великог дела суседне Гвајане на који влада у Каракасу сматра да полаже право, тврдећи да је та територија отета када је граница север-југ повучена пре више од једног века.

Гвајана сматра да је референдум корак ка анексији.

Референдумско питање је да ли Венецуеланци подржавају успостављање државе на спорној територији познатој као Есекибо, давање држављанства садашњим и будућим становницима те области и одбацивање надлежности највишег суда Уједињених нација у решавању неспоразума између две јужноамеричке земље, пренео је АП.

Међународни суд правде наредио је у петак Венецуели да не предузима радње које би могле да промене контролу Гвајане над Есекибом, али судије нису изричито забраниле званичницима да спроведу данашњи референдум са пет питања.

Гвајана је затражила од суда да нареди Венецуели да обустави гласање на референдуму.

Венецуела је одувек сматрала Есекибо својим територијом, јер је регион био унутар њених граница током шпанског колонијалног периода, и дуго је оспоравала границу коју су међународни арбитри одредили 1899. године, када је Гвајана још била британска колонија.

О тој граници су одлучивали арбитри из Велике Британије, Русије и САД.
Гвајана, једина земља у Јужној Америци у којој се говори енглески језик, сматра да је првобитни споразум легалан и обавезујући и затражила је од Међународног суда правде 2018. да тако пресуди.

Правне и практичне последице референдума остају нејасне.

Територија Есекиба са 159.500 квадратних километара чини две трећине Гвајане и такође се граничи са Бразилом, чије је Министарство одбране раније ове седмице саопштило да је "интензивирало своје одбрамбене акције" и појачало војно присуство у том региону због поменутог спора.

Есекибо је територијално већи од Грчке и богат је природним ресурсима.

image