Свет

Кандаска војска уводи обавезне тампоне и улошке у мушким тоалетима

До овог потеза долази како би се "запослени осећали безбедно док користе тоалет који најбоље одражава њихов род", пише у директиви канадских власти
Кандаска војска уводи обавезне тампоне и улошке у мушким тоалетимаwww.globallookpress.com © Swen Pförtner/dpa

Војне базе у Канади ће од 15. децембра бити у обавези да и у мушким тоалетима држе тампоне и улошке, у оквиру напора Канадских оружаних снага да се усклади са одредбом о "инклузивности" канадске либералне владе.

Одредба Службе за запослене и социјални развој Канаде односи се на све пословне просторе канадске војске, као и на оне који су регулисани федералним законом, преноси канадски портал "Тру норт".

У одредби се наводи посвећеност "бољој заштити запослених који имају менструацију" тако што ће обезбедити улошке, тампоне и остале потрепштине за менструацију у свим тоалетима, без обзира на род којем су намењени.

"У прописима се прецизира да производи за менструацију морају бити у свим тоалетима, без обзира на означени род. То значи да ће и тоалет за оне који се идентификују као жене, и за оне који се идентификују као мушкарци, као и сви тоалети са назначеним родом, морати да имају производе за менструацију. Неограничен приступ менструалним производима боље штити запослене са менструацијом и осигурава да се осећају безбедно док користе тоалет који најбоље одражава њихов род", пише у директиви.

И други владини ентитети широм Канаде предузимају сличне кораке, а округ Санич је, на пример, најавио да ће поставити тампоне, улошке и остале производе које ће финансирати порески обвезници у свим јавним тоалетима, укључујући и мушке.

Позивајући се на недавни извештај Канадских оружаних снага, "Тру норт" напомиње да канадска војска тренутно има проблема са привлачењем довољног броја нових регрута.

image