Свет

Аргентина и званично добила новог председника, Хавијер Милеи обећао: Елиминисаћу Централну банку

Хавијер Милеи је у другом кругу добио подршку 56 одсто бирача
Аргентина и званично добила новог председника, Хавијер Милеи обећао: Елиминисаћу Централну банку© Tanjug/AP Photo/Gustavo Garello

Политичар Хавијер Милеи положио је заклетву и званично ступио на дужност председника Аргентине.

Присталице новог лидера окупиле су се у близини званичне резиденције председника у Буенос Ајресу.

Нација се, према писању Би-Би-Сија пита да ли ће се нови лидер држати својих предизборних обећања или ће владати умереније, како је најављивао последњих недеља.

Милеи (53) је стекао славу на телевизији, где се појављивао уз псовке и тираде критика против оних које је називао политичком кастом.

Своју популарност је искористио и најпре постао конгресмен, недуго затим се кандидовао на председничким изборима, а његова убедљива победа као самопроглашеног "анархо-капиталисте" на августовским предизборима изазвала је шок у политичком животу Аргентине и убрзо му донела још већу популарност.

Би-Би-Си наводи да су се Аргентинци, разочарани економском кризом и троцифреном инфлацијом у земљи у којој четири од 10 особа живи у сиромаштву, показали пријемчиви за необичне идеје политичког аутсајдера Милеија, верујући да он може да их извуче из недаћа и трансформише нацију.

Као председнички кандидат, Милеи је обећао да ће очистити политички естаблишмент од корупције, елиминисати Централну банку, коју је оптужио да штампа новац и подстиче инфлацију, као и да ће америчким доларом заменити нестабилни пезос.

Милеи је убедљиво победио у другом кругу избора одржаном 19. новембра и послао у опозицију перонистичку политичку опцију која је деценијама доминирала политичком сценом Аргентине.

Милеи је у другом кругу добио поверење близу 56 одсто бирача, а његов супарник Маса тек 44 одсто.

"Почиње обнова Аргентине и крај пропадања Аргентине. Моделу декаденције је дошао крај. Нема повратка. Аргентина ће се вратити на позицију у свету коју никада није требало да изгуби", поручио је, између осталог, Милеи у победничком говору после објављивања резултата избора.

image