Свет

Британија одговорила новом председнику Аргентине: Фолкландска острва нису предмет расправе

Малвинска острва су аргентинска - сада морамо да видимо како ћемо их вратити, поручио је раније новоизабрани шеф друге по реду највеће државе у Латинској Америци
Британија одговорила новом председнику Аргентине: Фолкландска острва нису предмет расправеGetty © Photo by Ricardo Ceppi/Getty Images

Портпарол британског премијера Ришија Сунака изјавио је да "нема сумње" да су Фолкландска острва британска, након што је нови председник Аргентине рекао да је време да их "врати".

Хавијер Милеи, који је у недељу изабран за председника Аргентине, рекао је да Буенос Ајрес има "суверенитет о којем се не може преговарати" над острвима.
Он је обећао да ће острва вратити "дипломатским каналима", преноси Би-Би-Си.

Међутим, портпарол британског премијера рекао је да је питање суверенитета Фокландских острва "пре извесног времена одлучно решено".

Како подсећа британски јавни сервис, Аргентина већ дуго тврди да има суверенитет над острвима, британском прекоморском територијом у југозападном Атлантском океану.

Две земље су водиле рат по том питању, након што су аргентинске снаге извршиле инвазију на острва 1982. године.

Фолкланди, познати у Аргентини као Малвини, удаљени су скоро 13.000 километара од Велике Британије и око 500 километара од континенталне Аргентине.
На референдуму 2013. године, народ Фолкландских острва гласао је са 99,8 одсто да остану део прекоморске територије Велике Британије.

Сунаков портпарол поручио је да ће британска влада наставити да "проактивно брани право Фокландских острва на самоопредељење".

Раније ове године, Аргентина се повукла из споразума о сарадњи потписаног 2016. године и затражила разговоре о суверенитету.

У споразуму, Аргентина и Велика Британија су се обавезале да ће "побољшати сарадњу у питањима од заједничког интереса у јужном Атлантику".

Новоизабрани аргетински председник је током предизборног ТВ дуела рекао да се о суверенитету Аргентине над Малвинским острвима не може преговарати.

"Малвинска острва су аргентинска. Сада морамо да видимо како ћемо их вратити. Јасно је да ратна опција није решење. Имали смо рат - који смо изгубили - и сада морамо да уложимо све напоре да повратимо острва дипломатским каналима", додао је Милеи.

У интервјуу аргентинском дневном листу "Насион", он је предложио да Велика Британија преда Фолкланде Аргентини, на сличан начин као што је Хонг Конг враћен под кинеску власт 1997.

image