Свет

Тим новог аргентинског председника размишља о придруживању БРИКС-у

Према незваничним сазнањима, разматра се придруживање организацији, а уколико би Аргентина кренула тим путем, вероватно не би изабрала активно учешће
Тим новог аргентинског председника размишља о придруживању БРИКС-у© Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

Тим новоизабраног председника Аргентине Хавијера Милеја разматра могућност придруживања БРИКС-у, јавила је ТНТВ, позивајући се на изворе у Милејевој странци.

"У овом тренутку, део тима за међународна питања, на челу са будућом министарком спољних послова Дијаном Мондино, анализира могућност да крене путем придруживања БРИКС-у, али уз не баш активно учешће", известио је овај ТВ канал.

Позив Аргентини, као и Египту, Ирану, Етиопији, Уједињеним Арапаским Емиратима и Саудијској Арабији да од 1. јануара 2024. године постану чланице БРИКС-а, објављен је на самиту те организације у Јоханесбургу у августу. 

Као председнички кандидат, Милеј је више пута говорио против уласка Аргентине у БРИКС. Након његове изборне победе у недељу, кандидат за место министра спољних послова Аргентине Дијана Мондино рекла је за "РИА Новости" да се земља неће придружити ЕУ 1. јануара. 

Она, међутим, није искључила могућност да ће нове власти касније анализирати изгледе за приступање уколико сматрају да је то од користи за земљу.

image